„Nem bújunk el az orbáni lakájmédia elől” – ellenzéki pártok a kormánypárti média bojkottjáról

2017. május 13. 10:24

Az MSZP bojkottot hirdetett a kormánypárti médiával szemben, a Mandiner ennek kapcsán megkereste az ellenzéki pártokat arról érdeklődve, terveznek-e ők is hasonló lépést. Erre minden válaszoló párt nemet mondott. Az Együtt és a Liberálisok sem bojkottál, az LMP is inkább állja a sarat, a Jobbik sem bújik el az „orbáni lakájmédia” elől, a Momentum pedig csak élőben vagy írásban nyilatkozik a „propagandagépezetnek”.

2017. május 13. 10:24
Kiss Brigitta

Csütörtökön bojkottot hirdetett az MSZP a kormánypárti médiával szemben: Nyakó István bejelentése szerint a jövőben nem nyilatkoznak a „Fidesz pártsajtójának” (amelyhez az MSZP szerint az Echo Tv, az M1, a Tv2, az Origo, a Pestisrácok.hu, a 888.hu, a Magyar Idők, a Lokál, a Ripost és a Magyar Hírlap tartozik), csak a „független magyar sajtónak”.

A lépést az MSZP azzal indokolta, hogy a „fideszesek által közpénzen rekvirált” médiumok állami támogatásokkal kistafírungozva egy nem létező „álomvalóságot” mutatnak be, miközben folyamatosan elferdítik az ellenzéki politikusok nyilatkozatait. „Ahhoz asszisztáljunk, hogy manipulált anyagokat gyártsanak?” – kérdezte Nyakó a bojkottot bejelentő sajtótájékoztatón, majd példaként említette, hogy szerinte az Echo Tv a közelmúltban „vegytiszta provokációt” hajtott végre miniszterelnök-jelöltjükkel szemben, amikor „kilincset rángatva” megpróbált bejutni Botka László szegedi irodájába egy hivatalos tárgyalásra.

A bojkott egyelőre azonban nem működik maradéktalanul, már csütörtökön megszegte Kovács László, a párt egykori elnöke, aki éppen az Echo TV-ben szembesült a bojkott hírével, ahol egyébként el is mondta, hogy ő személy szerint nem ért egyet a lépéssel.

Az LMP állja a sarat, és a Jobbik sem bújik el

Kíváncsiak voltunk, mit gondol a többi ellenzéki párt az MSZP bojkottjáról, és terveznek-e hasonlót a kormánypárti médiával szemben.

Az LMP Szél Bernadett társelnök – Mandiner által is szemlézett – a Facebook-posztját ajánlotta a figyelmünkbe. Szél azt írta, nem ért egyet azzal, hogy politikusok eldöntik, bojkottálják a média egy részét. „Ha mi így álltunk volna hozzá az LMP-ben, soha senkinek nem nyilatkoztunk volna, hiszen főleg kampányszituációban mi jobbról-balról kapjuk az ívet. Ezért nem is tudtunk soha elkényelmesedni és ez így van helyesen. Állni kell a sarat!” – írta a politikus.

A Jobbik szintén nem kívánta kommentálni az MSZP lépését, mint írták, ez az ő döntésük. A Jobbik viszont nem fogja bojkottálni a kormánypárti médiát, inkább perel, ha kell. Mint kérdésünkre írt válaszában a párt írta: „A Fideszhez közeli médiumokat csak nagy-nagy eufemizmussal neveznénk sajtónak (ezúton is bocsánatot kérünk a valódi sajtótermékektől, amiért velük azonos kifejezéssel illetjük őket), mindazonáltal mi nem kívánunk elbújni előlük, és továbbra is állunk a sorozatban helyreigazítási, valamint most már személyiségi jogi pereket vesztő orbáni lakájmédia rendelkezésére is.

A kisebb pártok sem bojkottálnak

A Momentum Mozgalom „sok sikert” kívánt az MSZP bojkottjához, ők azonban nem ezt az utat választják, hanem inkább csak megválogatják, hogy milyen formában állnak szóba az említett médiumokkal. Mint írták: „a propagandagépezetnek csak élőben vagy írásban nyilatkozunk”.

Az Együtt sem készül egyetlen sajtótermék bojkottjára sem, „az pedig az MSZP saját döntése, hogy bojkottál-e egyes szerkesztőségeket” – írta kérdésünkre a párt.

A Liberálisok megkeresésünkre hosszú válaszban fejtették ki véleményüket a sajtóról általában, melyből kiderült: elítélik a média propaganda-eszközzé silányítását, ugyanakkor a bojkottal nem értenek egyet, jöjjön a politikai oldal bármelyik feléről. Mint írták:

A Liberálisok elítélik azt, ha valaki propaganda-eszközzé akarja silányítani a médiát, bármilyen oldalról is jelenjenek meg ilyen törekvések. A mai Magyarországon a kormány nem tolerálja a rajta kívül álló véleményeket, csak olyan sajtót tud elfogadni, amely az ő nézeteit, sőt, propagandáját visszhangozza. A független sajtót ahol tudja, korlátozza, képviselőikkel nem áll szóba. Ezt a gyakorlatot nem veheti át azonban a demokrata ellenzék, mert akkor a Fidesz megosztó zsákutcájába tolat be. A Liberálisok éppen ezért nem csatlakoznak semmilyen médiabojkotthoz, egyúttal arra szólítják fel a kormánypárti politikusokat, és különösen az adófizetők pénzéből fizetett kormánytisztviselőket, hogy azonnal fejezzék be a nem kormánypárti szerkesztőségek (és azok olvasóinak, nézőinek) bojkottját, az Országgyűlés elnöke pedig hagyjon fel a sajtószabadság korlátozásával.

*

A bojkott-témában kerestük a DK-t, a Párbeszédet és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is, de eddig nem érkezett tőlük válasz. Ha időközben reagálnak a megkeresésünkre, az ő véleményükkel is frissítjük a cikket.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2021. március 17. 14:25
Botka Vitéznek gyerekszobája is volt, baloldaliságban nőtt-növekedett. Mikor a 18-at elérte, belépett a Mama pártjába és en bloc joghallgató lett. Párhuzamosan 1 év sem telt el, máris a párt országos választmányának tagja, majd az Ifjusági Tagozat elnöke, ez ám a Karrier. 1991-től 26 év alatt nem szólt, csak hallgatott és szavazott, bárki volt az MSZP elnöke. Így építkezve bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek, úgy érezve, hogy eljött az ő ideje. Maradjon meg a szegedieknek, mi nem kérünk belőle!
nyugalom
2021. március 17. 14:25
Azert az igen erdekes, hogy az mszp demokraciat csinal! Na es kikkel? A volt mszmp-s emberekkel. A Fidesz a demokracia ellensege!? Erdekes ezt hallani egy zsigerbol kommunista vezertol. kommunistabol soha nem lesz mas, legfeljebb szajhos, demagog. Megcsinaljuk - de mit es miert es hogyan? Addig is el ezik a kormany altal megteremtett joletet, aztan majd koltenek!
pollip
2021. március 17. 14:23
Az mszp önként és dalolva úgy döntött, hogy eltűnik a süllyesztőben. Legyen így:-)))
A jobbik árulása: október 2.
2021. március 17. 14:23
Ne bújjunk el az ellenzéki lakájmédia elől ez a legfontosabb! A szélsőliberált - kiegészülve a jobbikkal - pontosan így fenntartja a lakájmédiáját, 444, index, népszaga, stb. Kérem Nemzetünk Kormányát ne bojkottálja ezeket a beteges médiumokat, állják a sarat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!