Magyar Idők: Önmagával szerződött a CEU

2017. május 26. 17:32

Furcsaságot észlelt a Magyar Idők a CEU egyik szerződésén, mely szerint önmagával kötött együttműködési szerződést magyar nyelven a budapesti Közép-európai Egyetem és a Central European University New York korábbi elnöke és rektora.

2017. május 26. 17:32

Önmagával kötött együttműködési szerződést magyar nyelven a budapesti Közép-európai Egyetem és a Central European University New York korábbi elnöke és rektora – írja a Pesti Srácok a Magyar Idők nyomán.

A dokumentum szerint a John Shattuck által két ponton aláírt, 2009. szeptember 9-i datálású dokumentum egyik érdekessége, hogy a rajta szereplő, a két intézmény hitelességét bizonyító pecsét nem egyezik meg a szerződésben szereplő intézményekkel. Az egymás mellett szereplő, ugyanolyan tipográfiájú CEU-s bélyegzők egyikén a „Közép-európai Egyetem, 1051 Budapest, Nádor u. 9.”, a másikon „Central European University, 1051 Budapest, Nádor u. 9.” felirat szerepel. A megállapodás szövegében ennek ellenére az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált, New York-i székhelyű felsőoktatási intézményre hivatkoznak.

Hasonló, a Nádor utcai címmel kapcsolatos anomália már az intézmény akkreditációs okiratában is felfedezhető – írja a Magyar Idők nyomán a Pesti Srácok.

A lap arra is felhívja a figyelmet: önmeghatározása szerint a CEU „az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált budapesti székhelyű felsőoktatási intézmény”. Ezzel összefüggésben portálunk korábban már felhívta rá a figyelmet, hogy egy cég bejegyzett székhelye nem lehet egyszerre New Yorkban és Budapesten is. Hiszen a hatályos magyar törvény szerint egy cég székhelye a társaság cégjegyzékbe bejegyzett irodája, amely egyúttal a levelezési címe is. A magyar cégnyilvántartás szerint a Central European University székhelye: 10019 New York, West 57th Street 224. A manhattani, a Central Parkhoz közeli címen lévő irodaházban azonban nem a CEU, hanem az Open Society Foundations, a Soros György által alapított Nyitott Társadalom Alapítvány központja működik.

Rüll Ildikó, az egyetem sajtóreferense úgy nyilatkozott: a Nádor utcai cím a működésének a helyszínére utal, és nem a jogi székhelyre. De ha csak 2004-ben akkreditálták a CEU-t, az hogy működhetett 1995-től Budapesten? – teszi fel a kérdést a lap.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2017. május 27. 10:53
Annyira erőlködik a Magyar Idők, hogy találjon valami szabálytalanságot a CEU házatáján, csak aztán nehogy barna legyen az a nadrág a nagy erőlködésben.
VakzKommondor
2017. május 26. 23:19
Hűha ez aztán a nagy turpisság. Azt orbanekat kellene megkérdezni, akkoriban jártak oda
nyugalom
2017. május 26. 22:44
Elkezdtek mar a mosakodast? Lehet sivalkodni, na es tuntetni! Mi elle is?
péterx
2017. május 26. 19:29
Magyarul : kiborult a bili...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!