Ennyivel élnek jobban a nyugatiak

2017. április 03. 15:49

Naponta szaladhatunk bele olyan felkiáltásokba, hogy „bezzeg Nyugaton”! Most megnézheti, ténylegesen mennyivel élnek jobban a nyugati országokban.

2017. április 03. 15:49

Ezen a 2016-os térképen az európai országok HDI-értékei láthatóak.

Az ún. Human Development Index a születéskor várható élettartam, az írástudás, az oktatás és az életszínvonal alapján képzett mutató. Ezek alapján a képen jól látható, mennyivel vagyunk lemaradva a nyugati országoktól. Másfelől az is hamar kitűnik, hogy ilyen szempontból Moldovánál nincs rosszabb hely Európában. 

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. április 04. 11:49
Ez vagy nem 2016-os terkep, vagy hibas. A Krim mas szinu ugyanis mint Oroszorszag.
Baribál
2017. április 04. 04:26
Korrekt ábrának tűnik. Bár a szlovákok talán már most jobban élnek, mint mi.
Strassnoff Ignác
2017. április 03. 23:17
Attól kezdve, hogy a térkép szerint azonos szinten vagyunk, mint Horvátország, Portugália és 2 balti állam, nem is igazán érdemes ezzel foglalkozni. Hülyeség, ahogy van. A többi viszonylag messze van, de Horvátország a szomszédban. Át lehet menni körülnézni! Nem hiszem, hogy sokakban lángolna fel a nemzeti büszkeség, hogy ők se élnek jobban... Jobban élnek. Látványosan. Mondjuk a háborúig egész Jugoszlávia látványosan fejlettebb volt nálunk, azon belül is leginkább a horvát és szlovén területek. Ez ma még szembetűnőbb különösen Szlovéniában, ahol ugye 10 nappal úszták meg a délszláv háborút. Gyakorlatilag osztrák életszínvonalon élnek, ahogy azt a térkép esetükben helyesen mutatja. Az igazi dráma Csehország. Olyan elbaszottul éltek a gengszterváltás előtt, hogy az ember nem győzte szánni őket. Persze nem román, vagy bolgár színvonalon, de hozzánk képest nagyon gyengén. Most meg? Döbbenet. Szinte Ausztria, teljesen baráti árakon. Fantasztikus, mennyit fejlődött Csehország, úgy általában milyen barátságos, élhető, kulturált állam lett. Na ott lehetne nagy hangon pofázni, hogy jobban teljesítenek. De ott ez a cigányos ugrándozás senkinek se jut eszébe...
Akitlosz
2017. április 03. 22:50
Inkább ez alapján kellett volna cikket írni: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!