Terítéken az olimpiai pályázat a Fővárosi Közgyűlésen

2017. március 01. 11:16

A visszavont olimpia pályázat van a középpontban a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén. A Jobbik szerint nem a fővárosiak a felelősek a visszavonás miatt, hanem a kormány. Az LMP és az MSZP népszavazásra bízná a döntést. Demokratikus Koalíció szerint a kormányoldal nem hagyhatja figyelmen kívül annak a 266 ezer embernek az aláírását, aki népszavazást szeretett volna elérni. A Párbeszéd azt mondja, csak blöff lehetett az olimpiai pályázat.

2017. március 01. 11:16

A Jobbik szerint Budapest nem térdepelhet kukoricán

Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, bicskanyitogató ahogy „Lázár János forráselvonással fenyegette meg a budapestieket”. A Jobbik szerint ugyanis nem a fővárosiak, hanem elsősorban a kormány tehető felelőssé az elmaradt olimpiai rendezés miatt. A kabinet ugyanis nem volt hajlandó érdemi párbeszédet folytatni az ügyben, amelyet más kérdésekhez hasonlóan erőből próbált meg átnyomni a lakosságon – fejtette ki Tokody Marcell.

Felelősként nevezte még meg az MSZP-t is, amely szerinte „köpönyegforgató módon” saját politikai érdekében változtatta meg korábbi támogató hozzáállását. Tokody Marcell emellett szólt arról is, szerintük könnyen elképzelhető, hogy csak ősszel vagy még később, jövőre kezdődhet el a 3-as metró felújítása, amely a jelenlegi állapot alapján nem is „érdemi felújítást” jelentene, hanem csak a működőképesség fenntartását. 

LMP: Népszavazásnak kellett volna döntenie

Az LMP szerint a Fővárosi Közgyűlés helyett népszavazásnak kell döntenie a budapesti olimpiai rendezésről. Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, egyik szeme sír, a másik nevet. Az olimpiai pályázat visszavonása ugyanis Magyarország érdeke, hiszen a játékok rendezésére sem gazdaságilag, sem társadalmilag sincs felkészülve – fejtette ki, hozzátéve, ettől függetlenül elfogadhatatlannak, hogy a közgyűlés szerdai döntésével semmibe veszi 266 ezer ember „egyöntetű akaratát” a népszavazásról.

Tisztességtelen eljárásról beszél az MSZP

Az MSZP szerint a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége tisztességtelen módon vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot ahelyett, hogy engednék arról a népszavazást. Horváth Csaba a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Fidesz az olimpiai rendezés ügyében korábban is gyáva volt, és most is az a pályázat visszavonásakor. Kiemelte, ahogy eddig nem vált nemzeti üggyé, miként költsön az ország több ezer milliárd forintot a nemzet felemelésére, úgy a kormányoldal most sem hajlandó elszámolni az olimpiai pályázatra eddig elköltött pénzekkel. 

Simicskáról is beszélt a DK az olimpia mellett    

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormányoldal nem hagyhatja figyelmen kívül annak a 266 ezer embernek az aláírását, aki népszavazást szeretett volna elérni az olimpiai pályázatról. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja kezdetektől és most is ellenzi az olimpia megrendezését, ugyanakkor úgy gondolják, arról nem dönthet pusztán három ember: Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A DK képviselője hangsúlyozta: a napokban megdőlt a kormány azon érve is, hogy az olimpia azért lett volna olcsó, mert a pályázatban nagyrészt egyébként is megvalósuló fejlesztések szerepelnek. Gy. Németh Erzsébet szerint a kabinet egyik büntetése a 3-as metró felújításáról szóló pályázati kiírás visszavonása.

Az ellenzéki politikus emellett felszólította a közgyűlés kormánypárti képviselőit, hogy saját zsebből fizessék ki a Simicska Lajos cégének jogerősen megítélt kártérítést. A Fővárosi Ítélőtábla debreceni tanácsa kedden kihirdetett határozata szerint érvénytelenül mondta fel  a szerződést a Simicska Lajos tulajdonába tartozó Mahirrel a Fővárosi Önkormányzat. A szocialista képviselő szólt arról is, immáron hat éve nincs előrelépés a 3-as metró felújításában, ami szerinte súlyos korlelete a „városháza működőképtelenségének”. Horvát Csaba emellett ismételten felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy saját zsebből fizessék ki azt a több százmillió forintos kártérítést, amelyet a fővárosra szabtak ki jogerősen a Mahír-oszlopok szabálytalan elbontása miatt. 

Párbeszéd: csak blöff volt az olimpiai pályázat

A Párbeszéd szerint a kormány részéről csak blöff volt a budapesti olimpiai pályázat, ellenkező esetben ugyanis nem ijedt volna meg a népszavazási kezdeményezéstől. Karácsony Gergely, az ellenzéki párt budapesti képviselője, a XIV. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: amennyiben a kabinet komolyan gondolta volna az olimpiai indulást, garanciát vállalt volna a költségkeretek betarthatóságára és a közbeszerzések tisztaságára. Ehelyett az „első kihívásra eldobnak kapát, kaszát és megfutamodnak", majd az "ellenzékre mutogatnak” - közölte Zugló polgármestere, aki szerint a kormány csak azokat a milliárdokat gondolta komolyan, amelyeket a pályázatra eddig elköltöttek.

Együtt: számolják fel az olimpiai pályázatért felelős társaságot!

Az Együtt felszólította a Fővárosi Közgyűlést szerdán, hogy azonnali hatállyal számolja fel a budapesti olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt.-t. Pataki Márton, az ellenzéki párt budapesti elnöke a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy a városvezetés kormánypárti többsége csak két hónap múlva tervezi megszüntetni a felerészben fővárosi tulajdonban álló társaság működését, amelynek költéseiről egyelőre nem adtak tájékoztatást. Az Együtt politikusa hangsúlyozta, leginkább arra a tanácsadói szerződésre lennének kíváncsiak, amelynek értéke jelenleg 7,2 milliárd forint, és feltehetően Magyarország történetének legnagyobb értékű ilyen szerződése.     Pataki Márton szerint ez a szerződés az olimpiai pályázat visszavonása után egyértelműen közérdekűvé válik, az abban szereplő információkat pedig adatigényléssel ki is kérik a társaságtól.

 

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2017. március 01. 12:22
Budapest legnagyobb problémája nem az egészségügy vagy az oktatás, hanem a közlekedés. Bár a lassú haladás miatt szmog van és ez egészségügy is.
bajai
2017. március 01. 12:22
És lőn: 22 szavazattal elfogadta a pályázat visszavonását a Közgyűlés. Ez éppen kétharmad. Most már csak a MOB árulását várjuk.
még fokozza
2017. március 01. 12:20
A kialakult helyzetben a kormány nagyon bölcsen döntött. Csak nem tudom mire fogják költeni a pénzt.
madarasi.abel
2017. március 01. 12:20
visszavonták a pályázatot az álomgyilkosok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!