Szijjártó Moszkvában: Jól fejlődnek a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok

2017. január 23. 13:41

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvába tett hivatalos látogatást, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat. Közös sajtótájékoztatójukon kitértek a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésére és megerősítették, hogy a Roszatom fogja végezni a paksi atomerőmű bővítését. A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy a nemzetközi helyzet jelenleg kedvez a magyar-orosz kapcsolatoknak.

2017. január 23. 13:41

"Ha az EU és Oroszország nem tud kiegyezni egy pragmatikus, szoros együttműködés feltételeiben, akkor az unió súlyosan le fog maradni a nemzetközi gazdasági és politikai versenyben" - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrovval, az orosz diplomáciai tárca vezetőjével folytatott hétfői moszkvai megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hosszú idő után most először áll úgy a helyzet, hogy a nemzetközi folyamatok is támogatják a magyar-orosz együttműködést. Rámutatott, hogy a kétoldalú viszony sokat szenvedett a nemzetközi szankciós környezetben, de a közösen elhatározott gazdasági együttműködési programok - a regionális együttműködés, az oroszországi magyar technológiai beruházások, elsősorban a mezőgazdaság terén, és a gépipari együttműködés - jól fejlődnek.

Mint mondta, a magyar kormány nagyon komolyan készül Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatására. Szijjártó Péter kijelentette, hogy nemcsak külügyminiszterként, de személyesen is várta, hogy találkozhasson Lavrovval. Köszönetet mondott tárgyalópartnerének az orosz részvétnyilvánításért a veronai buszbaleset miatt. A Moszkvában tárgyaló magyar delegáció a nemzeti gyásznap miatt fekete szalagot visel.

Putyin februári budapesti látogatását készítették elő

A magyar-orosz külügyminiszteri találkozó célja a februári budapesti csúcstalálkozó sikerének előkészítése - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Pétert fogadva. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy február 2-án Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök. Lavrov szerint a megbeszélésen egyúttal áttekintik a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy évvel ezelőtti moszkvai tárgyalásain elért megállapodások végrehajtását. 

A múlt héten Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő elmondta, hogy a külügyminiszteri találkozón a kétoldalú viszony aktuális kérdéseit vitatják meg, különös hangsúllyal azoknak a megállapodásoknak a megvalósítására, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016. február 17-i moszkvai találkozóján jöttek létre. "A tervek szerint eszmecserét folytatnak majd nemzetközi kérdésekről, beleértve a terrorizmus elleni küzdelmet, az Európai Unióval és a NATO-val való viszonyt, az európai migrációs válságot és az ukrajnai helyzetet" - tette hozzá.

Megerősítés: a Roszatom bővíti a paksi atomerőművet

A magyar partnerek megerősítették elkötelezettségüket a magyar-orosz együttműködés folytatása mellett a paksi atomerőműnek a Roszatom részvételével történő bővítése ügyében - jelentette ki az orosz és magyar külügyminiszter a sajtóértekezleten.

Lavrov elmondta, hogy a megbeszélések homlokterében Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatása mellett azok a további erőfeszítések álltak, amelyek célja a dinamizálódó kereskedelmi kapcsolatok helyreállítása. Rámutatott, hogy ebben a munkában jelentős szerepe van a kétoldalú kormányközi gazdasági együttműködési bizottságnak, amelynek társelnökei a küszöbönálló csúcson beszámolnak majd az elvégzett munkáról. A testület soros ülését idén Moszkvába rendezik meg.

(MTI) 

Címlapkép: Szijjártó Péter Szergej Gorkovval, az orosz Vnyesekonombank elnökével

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. január 23. 20:21
"Szijjártó Péter kijelentette, hogy nemcsak külügyminiszterként, de személyesen is várta, hogy találkozhasson Lavrovval." Miért, hát nem ő maga a külügyminiszter személyesen? Öntudathasadása van, hogy azt hiszi, hogy ő más ember külügyminiszterként, mint személyesen?
Berecskereki
2017. január 23. 15:51
Budapesti távirat Moszkvába: A Moszkva teret átneveztük, STOP. Gyurcsány térre, STOP. Érkezik a válasz: Gratulálunk a névválasztáshoz STOP, Kőolaj, STOP! Földgáz, STOP!
BőröndÖdön
2017. január 23. 15:28
Időutazás...éljen a megbonthatatlan...hányok...
jolly77
2017. január 23. 14:11
háhh.. de ez amúgy tényleg elképesztő! :D magyar-orosz gazdasági kapcsolatok? ne vicceljünk már... orosz"ország"nak nincs gazdasága.. van egy maffia ami nyerészkedik a kitermelt földgázon és olajon, a lakosság fele meg gyűjtögető életmódot folytat, maga termeli meg a szükséges javakat, cserekereskedelmet űz egy ilyen országgal nem lehet gazdasági kapcsolatokat építeni.. szóval legfeljebb kifizetődően seftelünk a szláv cigány maffiózókkal, ezt lehetne mondani.. de kinek kifizetődő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!