Kitüntetéssel búcsúzott Szijjártó Colleen Belltől

2017. január 17. 13:26

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kitüntetést adott Colleen Bell amerikai nagykövetnek. A miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy amikor a nagykövet Budapestre érkezett a magyar-amerikai kapcsolatok mélyponton voltak, de ez mostanra megváltozott. Szijjártó Magyarország jó barátjának nevezte Bellt. A nagykövet köszönetet mondott az együttműködésért és elmondta, hogy kitartónak és kreatívnak tartja a magyar külügyminisztert. Bell január 20-án távozik posztjáról, a következő budapesti nagykövetet már Donald Trump fogja kinevezni.

2017. január 17. 13:26

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét adta át Bell nagykövetnek. Az amerikai nagykövet január elején a nagykövetség Facebook-oldalán jelentette be, hogy megbízatása végeztével, január 20-án távozik posztjáról.

Szijjártó beszédében kiemelte: Colleen Bell olyan időszakban érkezett Budapestre két évvel ezelőtt, amely nem a kétoldalú politikai együttműködés legjobb korszaka volt, sőt szinte befagyott, mára azonban a helyzet megváltozott. Most már lehetőség van arra, hogy hosszú távon tervezzenek és fejlesszék a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Szijjártó: Bell tényleg letekerte a hangerőt

A külügyminiszter kifejtette: az amerikai nagykövet jó barátja Magyarországnak. Amikor először találkozott vele csaknem két éve, a megbeszélés után Colleen Bell azt mondta: „letekerjük a hangerőt”, és valóban ezt lehetett a tevékenysége mottójának tekinteni – idézte fel a külügyminiszter. Hozzátette: most már fejleszthetik az együttműködést, ahelyett, hogy mélypontról beszéljenek, ahogyan azt két évvel ezelőtt tették.

A tárcavezető szerint az együttműködés újjáépítéséhez feltétlenül szükséges volt Colleen Bell elkötelezettsége, és az amerikai diplomata feltétel nélküli tiszteletet mutatott Magyarország iránt. Magyarország is mindenkinek megadja és mindenkitől elvárja a tiszteletet – fogalmazott.

Bell: Szijjártó kitartó és kreatív problémamegoldó

Colleen Bell beszédében köszönetet mondott az együttműködésért a külügyminiszternek, a tárcának, valamint az amerikai nagykövetség munkatársainak. Elmondta, Szijjártó az egyik legelkötelezettebb politikus, akivel valaha együtt dolgozott és méltatta a külügyminiszter kreatív problémamegoldó készségét is. 

A távozó nagykövet a kitüntetést átvéve arról is beszélt, hogy jelenleg kétségtelenül sok kihívással néz szembe a transzatlanti közösség, ami felhívja a figyelmet arra, milyen fontos a szövetség, a közös munka és a kiállás azon értékek mellett, amelyeket fontosnak tartanak.

Emlékeztetett: amikor annak idején Barack Obama amerikai elnök felkérte a posztra, elmondta, hogy bejárja Magyarországot, felkeres minden megyét és nemzeti parkot, kisebb és nagyobb településeket. Ezt azért tette, hogy még több kapcsolatot építsen ki a magyar és az amerikai nép között – magyarázta.

A budapesti nagykövetségre is politikai kinevezetteket küldenek

The New York Times azt írta, hogy több amerikai nagyköveti poszt megüresedik rövid időn belül, még Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-ai beiktatása előtt. Az amerikai napilap azt közölte, hogy az amerikai külügyminisztérium decemberben küldött egy erről szóló táviratot az átmenetet intéző Trump-csapat nevében. A dokumentum szerint a lépés a tengerentúli politikai kinevezetteket érinti, vagyis azokat a kiküldötteket, akiket az elnökkel való szoros kapcsolatuk miatt állítottak egy-egy külföldi nagykövetség élére.

Colleen Bellt Barack Obama amerikai elnök jelölte ki az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjára, a kinevezést 2014 végén hagyta jóvá az amerikai szenátus, és a diplomata 2015. januárjában adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. Diplomáciai külszolgálatát megelőzően Colleen Bell egy díjnyertes produkciós cég üzleti vezetőjeként dolgozott. 

(MTI)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dzso bacsi
2017. január 17. 16:34
Viszlát, és kösz a halakat!
yes_we_can
2017. január 17. 16:33
Ilyen a politika. Nem is való akárkinek.
péterx
2017. január 17. 15:58
Ez a diplomácia...
áfonya
2017. január 17. 15:52
Cia kém volt nem nagykövet a magyar moslékot vacsorát a megette ,a kitüntetést elfogadta , utána szalad a kommunisták után tüntet a kormány ellen a na ezek a zsidók ,mint már láttuk a saul fia film kitüntetés idején.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!