Trump és Európa

2016. november 16. 07:36

Sokkal inkább kérdés, hogy a tengeren inneni politikai realitásokat és trendeket figyelembe véve vajon továbbra is az uniós keret vagy a nemzetállamok kínálnak-e jobb utat az idővel Trump által is felvállalt, módosult amerikai érdekérvényesítésnek.

2016. november 16. 07:36
Zord Gábor László

Trump sokak által valószínűsített »üzletszerű« hozzáállása sem ellentétes ezzel: ha más köntösben is, de napirenden maradhat a transzatlanti szabadkereskedelem, jöhet az amerikai palagáz az európai piacra, és amerikai bábáskodás mellett folyamatban van a továbbra is a NATO égisze alatt zajló európai újrafegyverkezés, amelynek provokatív, oroszellenes élét ugyanakkor jócskán tompíthatja, ha Trump Obamával szemben legalább beszélőviszonyban lesz Putyinnal.

Sokkal inkább kérdés – és itt érdemes visszautalni az európai elit félelmei­re –, hogy a tengeren inneni politikai realitásokat és trendeket figyelembe véve vajon továbbra is az uniós keret vagy a nemzetállamok kínálnak-e jobb utat az idővel Trump által is felvállalt, módosult amerikai érdekérvényesítésnek, pozícióőrzésnek. Mindez az orbáni (és Kaczynski-féle) berendezkedések terjedése szempontjából sem közömbös.

Az bizonyos, hogy a pánik és az erőltetett dörgölőzés helyett az európai szereplőknek pragmatikusan kell kezelniük a Fehér Ház majdani új lakóját. Kihasználva az esetlegesen bővülő mozgásteret, nagyobb felelősséget vállalni saját biztonságunkért, és arra törekedni, hogy Amerika birodalmi ballépéseinek – amelyek a közelmúltban sok kárt és kockázatot okoztak itt – kevésbé legyen kitéve a kontinens, illetve annak országai.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2016. november 16. 18:40
zolizolizoltan 2016. november 16. 10:27 Cseh äjságban olvastam, amit írtam. Hazudnának a csehek?
Mich
2016. november 16. 16:45
A simicsicska nem tudja, hogy mit mondjon - de azért mondja...
zolizolizoltan
2016. november 16. 15:15
Nagy baj lesz még az önkényeskedésből és a titkolódzásokból. Csak egy példát említek. A digitális forradalom legelőször a legfejlettebb országokban teszi utcára az embereket. A digitalizáció már elkezdődött és 5 év múlva már nagyon érezhető lesz. Az olcsó arab munkaerőnek nem lesz helye, a német-német is utcára kerül. Elindul a németek elvándorlása is kelet felé, mert ide később ér el a digitalizáció. Átgondolták ezt a hatalom vezetői, vagy csak a jelenben élnek?
spájdernecc
2016. november 16. 12:21
mindkettőtöknek igaza van. az eu vezetése és bürokráciája ellenérdekelt a transzparenciát illetően
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!