Transparency: A korrupció és a bevándorlás hasonló súlyú probléma

2016. november 16. 12:26

A magyarok szerint egyre súlyosabb probléma a korrupció – mondta a Transparency International Magyarország szerdai sajtótájékozatóján Martin József Péter ügyvezető igazgató. A Transparency közvélemény-kutatása alapján a magyarok közel azonos súlyú problémaként kezelik a korrupciót a bevándorlás kérdésével, viszont a hajlandóságuk csökken a korrupció jelentésére. Az Európai Bizottság képviselője, Zupkó Gábor hangsúlyozta, hogy a korrupció az ország versenyképességét is rontja. A Magyarországról szóló idei EU-s jelentés hamarosan elkészül.

2016. november 16. 12:26

A magyarok szerint a korrupciós helyzet folyamatosan romlik, és több mint felük elégtelennek tartja a kormány intézkedéseit – mondta Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten.

A TI Globális korrupciós barométerének adatait ismertetve Martin József Péter kiemelte: a magyar társadalom tehetetlennek érzi magát a korrupcióval szemben, amely erősíti a passzivitást és a bizalmatlanságot. Az igazgató kifejtette, hogy a felmérés szerint az állampolgárok mintegy harmada úgy véli: a politikai szféra korrupt.

A magyarok szerint ugyanakkora probléma a korrupció és a bevándorlás

A magyarok a korrupciót (28 százalék) és a bevándorlási válságot (29 százalék) csaknem egyformán súlyos problémaként értékelik – mondta a Transparency magyar vezetője. Az „utcai korrupció” elsősorban az egészségügyben van jelen, a hálapénz formájában, és az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők közül minden ötödik válaszadó (22 százalék) fizetett hálapénzt az ellátásért.

Martin József Péter arra is kitért, hogy Magyarországon tovább csökkent a korrupció jelentésének hajlandósága, bár míg az idősebb generációk különösen passzívak, a fiatalok inkább tennének a korrupció ellen. A válaszadók túlnyomó többsége szerint a korrupció ellen az átlagember nem tehet semmit, csak 14 százalékuk gondolkodik erről másként – mutatott rá.

A korrupció a versenyképességet is csökkenti

A Transparency Globális korrupciós barométere az egész világra kiterjedő közvélemény-kutatás, amely az állampolgárok korrupcióval kapcsolatos tapasztalataira fókuszál. A felmérésben 42 európai és közép-ázsiai országban csaknem 60 ezer válaszadó véleményét vizsgálták, Magyarországon 1501 embert kérdeztek meg 2015 decembere és 2016 májusa között.

A sajtótájékoztatón Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője hangsúlyozta: a korrupció nemcsak a közbizalmat ingathatja meg, hanem erőteljesen befolyásolja a versenyképességet és a befektetői szándékokat. Mint mondta, néhány éve az EU tagállamai felkérték a bizottságot, hogy minden évben értékelje a tagállamok gazdasági helyzetét, így az uniós testület minden évben készít országjelentéseket és ajánlásokat tesz, hogy mit lehetne javítani. E munka keretében jövő héten brüsszeli tisztviselők érkeznek Budapestre, hogy előkészítsék a következő jelentést – közölte.

(MTI)

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. november 17. 17:08
Mi van realista, csak blöffölt, vagy fél, hogy beég? catalina9 2016. november 17. 09:40 "Bizony nem, helyette lehetne inkább konkrétabb, de maga is csak maszatol, mint a Soros féle TI. Kérem, soroljon fel pár megalapozottan korrupciógyanús esetet, és támassza is alá a gyanúját! Maga a 102. akit erre felkérek, és mindenki nyomtalanul eltűnt, vagy maszatolva kihátrált. Lássuk, hátha maga bátrabb!"
catalina9
2016. november 17. 09:40
realista [Hozzászóló kiszűrése] 2016. november 16. 17:10 @catalina9 Nem kéne ennyire naivnak lenni. ... Bizony nem, helyette lehetne inkább konkrétabb, de maga is csak maszatol, mint a Soros féle TI. Kérem, soroljon fel pár megalapozottan korrupciógyanús esetet, és támassza is alá a gyanúját! Maga a 102. akit erre felkérek, és mindenki nyomtalanul eltűnt, vagy maszatolva kihátrált. Lássuk, hátha maga bátrabb!
Mindjárt
2016. november 17. 07:16
Transparency: A korrupció és a bevándorlás hasonló súlyú probléma Nem kell a Transparency, hogy a felcsúti maffia pofátlan és korlátlan nemzet-fosztogatása minden idők legkorruptabb kormánya. Sőt, ezek nem csak a legkorruptabb magyar kormány hanem a világban is ritka az ilyen pofátlan és nyilt nemzet-fosztogatás. A felcsúti cigány megmondta a magyaroknak, hogy ha panaszkodnak a lopkodásukért akkor még többet lopnak. Ezt kapja a magyar amiért egy ilyenből csinált uralkodót. Szegény Magyarország!
Rike
2016. november 16. 20:56
Rátok mikor kerül sor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!