Óriási ókori kőtáblát loptak el a komáromi szántóföldről

2016. október 12. 10:57

Kéttonnás római kori mészkőtáblát lopott el egy bábolnai férfi még 2012-ben egy komáromi szántóföldről. A lelet egy veterán római légiós sírköve. A régiség vadász férfi Bábolnán ásta el a kőtáblát, amit el akart adni. A rendőrség májusban találta meg a lopott sírkövet, az ügyészség most emelt vádat M. Balázs ellen.

2016. október 12. 10:57

Miskolczi Ivett tájékoztatása szerint a Manilius Masculus sírfeliratú mészkőtáblát a komáromi múzeum régészei 2012 októberében tárták fel, ám mire a leletet elszállították volna, az egytonnás kőtábla eltűnt. A Police.hu májusban számolt be arról, hogy megtalálták a lopott kőtáblát és M. Balázs bábolnai lakost gyanúsítják.

Kiderült, az elkövető megkérte egy ismerősét, hogy a sírkövet szállítsa bábolnai telkére, ahol később elásta a kőtáblát. A szállítást végző nem tudta, hogy bűncselekmény elkövetéséhez nyújt segítséget. A fémdetektoros kincskereső férfi tagadta, hogy az ásatás helyszínén találta volna a kőtáblát és azt is, hogy el akarta adni. Azonban a rendőrség által megtalált saját fotói az elkövető ellen tanúskodnak.

A Komáromi Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett lopás miatt emelt vádat egy bábolnai férfi ellen, aki szántóföldről lopott el egy 20 millió forint értékű római kori faragott sírkövet - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

A tolvaj megpróbálta felbecsültetni, mekkora haszonra lehetne szert tenni a sírkő értékesítéséből, eközben került a muzeológusok látókörébe a lelet. A rendőrség 2016 áprilisában megtalálta a sírkövet, így a bűncselekmény elkövetési értéke megtérült – közölte a szóvivő.

(MTI)

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cosmos
2016. október 12. 15:46
"Kéttonnás római kori mészkőtáblát" "elszállították volna, az egytonnás kőtábla eltűnt." Hm. Fogyókúrázott?
veletlen
2016. október 12. 15:38
Egyedi tárgyat eladni, kapcsolatok nélkül... A pénz utáni vágy elhomályosíthatta a józan paraszti eszet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!