Varufakisz: Az EU irányítása demokráciamentes övezet

2016. szeptember 20. 16:41

Az eredeti göröghöz képest a liberális demokrácia amerikai modellje kiszorítja a népet a hatalomgyakorlásból, de az EU még ezt is félretolja – mondta Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter.

2016. szeptember 20. 16:41

Az amerikai típusú liberális demokrácia valójában kiszorítja a népet a hatalomból Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter szerint, aki újabban DIEM 25 néven szervez újbaloldali mozgalmat. Ez a fajta liberális demokrácia szerinte azt az érzést kelti, hogy az emberek képviselve vannak, de mégsem ők irányítják a politikai gazdasági életet. És az EU-ban még ezt a gyenge amerikai modell is félre lett tolva: szétválasztották a nemzetállamokat, ahol a liberális demokrácia működik, és a hatalmi központot, amely tulajdonképpen demokráciamentes övezet lett – fejtette ki.

Európa azért hullik szét szerinte, mert szétválasztja az embereket a hatalomgyakorlástól. Mivel Európa elválasztotta a politika mezejét a döntéshozatal mezejétől, ezért sokkal nehezebben éli meg a globális kapitalizmus 2008 óta tartó válságát – mondta Varufakisz.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2016. szeptember 21. 23:16
Az Athéni közvetlen demokrácia cserépszavazásos modellje nagy tömegekre nehezen volt alkalmazható, ami látszott már a Római Köztársaságban is, ahol gyakoriak voltak a választási megvesztegetések, bár még nagyjából közvetlen demokráciának lehetett nevezni a rendszert. Ma talán Svájc az, ahol ezt a népszavazási rendszeren keresztül leginkább gyakorolják, de azok svájciak, akik évszázadok óta ezt csinálják. Ritka egyébként az az ügy (pl. migráns kérdés), ami egyszerű igennel vagy nemmel eldönthető.
Korn
2016. szeptember 20. 22:20
Jannus madafakisz nem egy hülyegyerek
zolizolizoltan
2016. szeptember 20. 20:47
Varufakisznak igaza van. Európában annyira sincs demokrácia, mint az USA-ban. Az oligarchia uralkodik Európában, miközben a tömegeket parasztvakítja.
tango47
2016. szeptember 20. 20:08
Ez a pasi egyébként egy idióta. Lásd: http://24.hu/belfold/2016/09/19/varufakisz-budapesten-a-demokracia-csodot-mondott/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!