Asselborn szerint propagandisztikus hisztéria tört ki Magyarországon

2016. szeptember 14. 15:18

A luxemburgi külügyminiszter szerdán arról beszélt: a magyar kormány politikája és gondolatvilága nemcsak uniós szerződésbe ütközik, hanem az értékek azon kultúrájába is, amelyre 1945 után felépült Európa. Szerinte ezt vagy lenyeli az ember, vagy talán felkiált ellene. A politikus kijelentette: propagandisztikus hisztéria tört ki Magyarországon hétvégi szavait követően.

2016. szeptember 14. 15:18

„Propagandisztikus hisztéria tört ki Magyarországon” – értékelte a kvótareferendum ügyében kezdett kormányzati plakátkampányt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter egy szerdai német rádióinterjúban. A szocialista politikus a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban kiemelte, hogy továbbra is kiáll a Magyarország uniós tagságának megszüntetéséről szóló „goromba” kijelentése mellett.

Asselborn: A kijelentésem goromba felkiáltás volt

Jean Asselborn arra a kérdésre, miként értékeli, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter komolytalan figuraként, illetve kioktató, nagyképű és frusztrált emberként jellemezte, azt mondta, hogy az ügy lényegét tekintve mindez nemigen járul hozzá az előrehaladáshoz, de a reakció érthető, mert kijelentése Magyarország uniós tagságának megvonásáról „goromba felkiáltás” volt. Hangsúlyozta: nem egy népet vagy országot akart bírálni, hanem arra akart rámutatni, hogy „létezhet az Európai Unióban egy kormányzati politika, amely ténylegesen a mindenekelőtt az Európai Unió által vallott értékeken kívül helyez egy országot, és így már nincs értelme annak, hogy tagja legyen az uniónknak”

Magyarországon „propagandisztikus hisztéria tört ki”

A kvótareferendumot felvezető kampányt értékelve kijelentette: Magyarországon „propagandisztikus hisztéria tört ki”, Orbán Viktor miniszterelnök a „keresztény Nyugat lerombolására” törekvő „brüsszeli birodalmi bürokráciáról” beszél, pártjának egy képviselője pedig disznófejeket kíván elhelyezni a határkerítéseken a menekültek elriasztására.  

„Pontosan ez az, ami szerintem nemcsak az uniós szerződésbe ütközik, hanem az értékek azon kultúrájába, amelyre 1945 után felépült Európa, és ezt vagy lenyeli az ember, vagy talán felkiált ellene” – mondta Jean Asselborn.    

Asselborn szerint már nem a banktitok az a fogalom, amelyből Luxemburg megél

Arra a kérdésre, vajon Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök – az Európai Bizottság elnöke – vagy a luxemburgi kormány óriásvállalatoknak milliárdos kedvezményeket juttató adópolitikája nem árt-e éppen annyira az EU-nak, mint Orbán Viktor menekültpolitikája, kiemelte, hogy Luxemburg alapvető változásokon ment keresztül, és jó úton jár, az adóügyek átláthatóságának erősítése területén együttműködik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD), és így „már nem a banktitok az a fogalom, amelyből Luxemburg megél”

Jean Asselborn a Die Welt című német lapban kedden közölt interjúban kiemelte, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol „kerítéseket építenek háborús menekültek ellen”, vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. 

A többi között hozzátette, hogy Magyarországon a menekültek távoltartását szolgáló kerítés „egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb”, a háború elől menekülő emberekkel „szinte rosszabbul bánnak, mint a vadállatokkal”, és az ország „nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen”.

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andai Gábor
2016. szeptember 15. 11:55
Én assenborn és társai ellen adnék ki tűzparancsot!
ciprióta
2016. szeptember 15. 04:47
na és persze ez a luxemburgi geci az orosz ribbentroppal a hétvégén közös sajtótájékoztatót tartott Moszkvában és csontig nyalta az oroszok valagát..naná, hiszen a luxemburgi bankok állományának fele a lopott orosz tőke.....na ennyit a ti oroszbarátságotokról balfaszok, ideje,hogy picsánrugjanak benneteket a civilizáltabb európai nemzetek.
korona
2016. szeptember 14. 22:58
Ennél az embernél az nagyon másodkagos, hogy ő luxrmburgi. Nála elsődleges, hogy SZOCIALISTA
Negue
2016. szeptember 14. 22:35
"kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol „kerítéseket építenek háborús menekültek ellen”, vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét." Ez a barom tudja, hogy hol van a schengeni határ? Már idegbajt kapok ettől, hogy örökösen a "mi kerítésünkön" lovagolnak, miközben mindenfelé épül a kerítés. Inkább aggódjon a nyugati országok sajtószabadságán, mert ott évek óta irányított média van. Idióták!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!