Nézőpont: Támogatják az online pénztárgépet a magyarok

2016. augusztus 15. 15:33

Nézőpont Intézet Gazdaságfehérítési Kerekasztalának felmérése szerint a magyarok többsége megfelelő eszköznek látja az online pénztárgépet és az EKÁER-t a csalások visszaszorítására. Ötvenhárom százalékuk szerint az online pénztárgép megfelelő megoldást jelent a nyugtaadás elmulasztásának visszaszorítására.

2016. augusztus 15. 15:33

A magyar lakosság támogatja az árnyékgazdaság visszaszorítását célzó eszközöket: így az elektronikus pénzforgalom terjesztését (88 százalék elégedett a bankkártyahasználattal), az online pénztárgépek (négyszer többen tartják hatékonynak, mint nem) és az EKÁER bevezetését (háromszor többen tartják hatékonynak, mint nem) – derül ki a Nézőpont Intézet Gazdaságfehérítési Kerekasztalának kutatásából. A felmérés alapján viszont az is látszik, hogy még lehetne javítani a szürkegazdaság elleni harc hatékonyságán.

A kutatásból kiderül: a magyarok döntő többsége találkozik az adókerülés különböző válfajaival a nem bejelentett munkák elvállalásától, a csúszó- és hálapénz fizetéseken át a nyugtaadás elmaradásáig. A kutatás szerint legtöbben – 59 százalék – a vizsgált szektorok közül a háztartási szervizszolgáltatások – mint a vízvezeték-szerelés, kőműves munka, takarítás stb. – esetében találkoztak azzal, hogy nem kaptak számlát/nyugtát a szolgáltatás igénybevétele során. A kiskereskedelemben 53, míg a vendéglátóipari egységeknél 19 százalékos a nyugtaadás elmulasztásának aránya a felmérés szerint, vagyis ebből a szempontból a szervizszolgáltatások mondhatók a legfertőzöttebbnek.

A csalások visszaszorítására az online eszközök alkalmazását megfelelő eszköznek tartja a lakosság, így például elégedettek az elektronikus pénzforgalom bővítésével is. Annak ellenére azonban – állapította meg a kutatás –, hogy a magyarok többsége elégedettnek mutatkozik a bankkártyás fizetés lehetőségeivel – a kártyahasználók 88 százaléka nyilatkozott így –, még mindig gyakori, hogy bár szeretnék, de lehetőség híján nem tudják használni a plasztiklapot. A válaszadók 53 százaléka nyilatkozott akként, hogy az elmúlt egy év során előfordult vele, hogy szeretett volna, de nem tudott bankkártyával fizetni.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a kártyás fizetések száma 2015 első negyedévéhez viszonyítva 22,1 százalékkal emelkedett, ám a bankkártyás fizetések arányának megoszlása eközben egyáltalán nem homogén az egyes kereskedelmi egységek között. Míg a válaszadók 79 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szupermarketekben és plázákban rendszeresen fizet bankkártyával, a kisboltokban már csak 36, a vendéglátóipari egységekben pedig 21 százalék ez az arány. Egyes szolgáltatói szektorokban viszont elenyésző a készpénzmentes fizetés aránya: ilyen például a fodrász vagy a taxi, ahol mindössze 5 százaléknyi az olyan vásárlók aránya, akik kártyával egyenlítik ki a számlát.

Az online pénztárgép és az EKÁER kapcsán szintén támogatóan nyilatkoztak a válaszadók: 53 százalékuk szerint az online pénztárgép megfelelő megoldást jelent a nyugtaadás elmulasztásának visszaszorítására, az áfacsalások ellen pedig 45 százalék szerint hatékonynak mondható a közúti áruforgalom ellenőrzése, vagyis az EKÁER. A megkérdezettek 13-15 százaléka azonban úgy vélekedett, hogy e rendszerek még nem elég hatékonyak. Figyelemre méltó megállapítása a felmérésnek, hogy az online pénztárgépek kötelező használatát az emberek elsősorban a nagy bevétellel rendelkező foglalkozásokra, így az ügyvédi irodákra, a fogorvosi rendelőkre és a plasztikai sebészekre terjesztenék ki.

A felmérésből egyértelműen látszik, hogy az online pénztárgépet, az EKÁER-t és általában az elektronikus fizetést, a bankkártya-használatot megfelelő megoldásnak tartják a magyarok a szürkegazdaság elleni harcban. Az emberek érzékelik a magyar gazdaság fertőzöttségét, de az az ellen való fellépést is érzékelik és értékelik.

*

Közlemény.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pál Pusztai
2016. augusztus 15. 22:57
Csak azt mondja meg valaki,hogy a NAV és a pénztárgép közé miért kellett egy céget beiktatni.Biztos nem játszik benne szerepet hogy Garancsi et. is résztulajdonos a közvetítő cégben. 400 millió osztalékot a semmiért ki is vett a múltévben. Nem a gazdaságot fehérítik hanem kitaláltak egy Garancsi adót.Van Paragh adó meg Rogán adó is.Jobban teljesítünk.
Üvegpuma
2016. augusztus 15. 18:56
Először egy normális adórendszert kellene csinálni,hogy ne kelljen trükközni. Másodszor a korrupt politikusok szigorú elszámoltatása.
gabor7th
2016. augusztus 15. 18:00
Ezt a digitális állam dolgot nem kéne erőltetni, mert nem lehet majd megvédeni más országok támadásától, addig is még a szövetségeseink is nemzetbiztonságra hivatkozva lopnak mindenféle információt(találmányok leírása, üzleti titkok, stb.) Pont most a mandiner digitnél van erről egy cikk, hogy a digitális államot felhasználva hogyan buktassunk meg tetszőleges kormányokat. Olvassátok el érdekes: http://digit.mandiner.hu/cikk/20160810_roberto_baldwin_hogyan_hackeljunk_meg_egy_kormanyt
Tintamin
2016. augusztus 15. 17:58
Azt megkerdezte ez a kormanyseggnyalo banda abbol a parmilliardbol, a kedves lakossagtol, hogy tamogatja azt is, hogy Vajnabandi kaszinoi ne legyenek bekotve a NAVhoz? Az volt a szocializmusban is a legutalatosabb, hogy mindig voltak egyenlobbek. Ugyanazt a rendszert sikerult ujraeleszteni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!