Elektronikus választási rendszert szeretnének a Liberálisok

2016. augusztus 03. 14:39

A Magyar Liberális Párt úgy gondolja, ha Észtországban működik, nálunk miért ne működhetne az elektronikus választási rendszer. A párt indoklása szerint a javaslat megkönnyítené 600 ezer, Magyarországon született, de külföldre távozott magyar szavazását.

2016. augusztus 03. 14:39

A Magyar Liberális Párt (MLP) azt javasolja, hogy észt mintára Magyarországon is vezessék be az elektronikus választási rendszert. 

Bősz Anett hangsúlyozta, hogy Észtországban már tíz éve lehet elektronikus úton szavazni, a 2015-ös parlamenti választáson például már a lakosság több mint 30 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Hozzátette, hogy a technológiát az EU is jóváhagyta.

A politikus hangsúlyozta, hogy ezzel a lehetőséggel megkönnyíthetnék a szavazást a körülbelül 600 ezer, Magyarországon született, de azóta külföldre távozott magyar állampolgár számára. Súlyos különbségtételnek nevezte, hogy a külhoni magyarok levélben is szavazhatnak, míg a külföldre költözött magyarországi magyarok csak a külképviseleteken voksolhatnak.

Az ügyvivő elmondta, elképzelésük szerint a külföldön élő szavazók a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál igényelhetnének egy elektronikus azonosító kártyát, aminek segítségével az interneten keresztül is leadhatnák szavazatukat.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2016. augusztus 04. 12:10
Szerintem évtizedek óta ez az első jó ötletük. Mondjuk hiányolom, hogy nem követelik, de hát mindegy, úgy látszik csak elhatárolódásokat szeretnek követelni. A lényeg, hogy már régesrég elektronikusan kellene szavaznunk mindenhol.
Mutimi
2016. augusztus 03. 22:50
"Súlyos különbségtételnek nevezte, hogy a külhoni magyarok levélben is szavazhatnak, míg a külföldre költözött magyarországi magyarok csak a külképviseleteken voksolhatnak." Mint köztudomású, a kétféle szavazás feltétele teljesen más. Örvendtem a szerencsének.
tango47
2016. augusztus 03. 22:47
Ezek szerint találtak egy menő hackert. Mert csak abban bízhatnak.
Gregorius
2016. augusztus 03. 19:32
Az észtek már megcsinálták, igaz, hogy kevesebben vannak. Egyébként az egész közigazgatásuk sokkal inkább elektronizált, mint a mienk és a lengyeleké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!