Tiltott piacbefolyásolás: a kormány után a jegybank is nekiment az FHB-nak

2016. június 07. 15:09

A Spéder Zoltán által elnökölt FHB Jelzálogbankra 105 millió forintos büntetést szabtak ki – derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből. A jegybank azért büntette meg az FHB-t, mert egyes kötvényeinek jegyzéséről félrevezető információkat közölt, ezzel pedig tiltott piacbefolyásolást hajtott végre. Az ügyben személyi felelősségrevonási eljárás is indul, ráadásul az FHB értékpapírjainak tőzsdei kereskedését is felfüggesztették. Hétfőn egy másik ügyben a kormány ment neki az FHB-nak.

2016. június 07. 15:09

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. 2012-ben és 2013-ban eurókötvényeket bocsátott ki, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban úgy látta, hogy „a befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak” a kibocsátással kapcsolatos tájékoztatások, amelyek szerint a kibocsátás nem magyarországi befektetők részére történt – áll a jegybank közleményében.

Ezek az információk az MNB szerint félrevezetőek voltak és mivel „a hivatalos közzétételi helyen megvalósított piacbefolyásolás különös súlyú és nem kívánatos a tőkepiacon”, a vonatkozó jogszabályok alapján 105 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki az MNB az FHB Jelzálogbankra. A büntetésen túl még személyi felelősségrevonási eljárás is indult.

A jegybank indoklása szerint azért volt ilyen súlyos jogkövetkezmény, mert a saját tőkéhez képest jelentős összegű kötvény kibocsátása történt és a tőkepiac megfelelő működését veszélyezteti a transzparencia megsértése.

Felfüggesztették az FHB értékpapírjainak tőzsdei kereskedését

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felfüggesztette az FHB Jelzálogbank részvényeinek, jelzálogleveleinek és kötvényeinek kereskedését kedden 13 óra 52 perctől a nap hátralévő részére. A BÉT honlapján közölt határozat indoklása szerint kedden olyan információk jutottak a tőzsde tudomására, amelyek a kibocsátó rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége alá esik.

A tőzsde kötelezte az FHB-t, hogy a felfüggesztést kiváltó okkal kapcsolatos rendkívüli tájékoztatását a tőzsdei szabályoknak megfelelően tegye közzé. Amennyiben erre a keddi tőzsdenap zárása előtt sor kerül, úgy a papírok kereskedését visszaállíthatják.

Két nap alatt két ütést vittek be Spéder Zoltánnak

Demján Sándor korábban Orbán Viktornak írt nyílt levelében azzal vádolta Spéder Zoltánt, az FHB és a Takarékbank, valamint az Index tulajdonosát, hogy „a takarékszövetkezeti szektorra gyakorolt helyzeténél fogva arra kényszerített bizonyos szövetkezeteket, hogy a fenti tőkeemelést hajtsák végre úgy, hogy a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket. Ezzel az FHB elkerülte működési engedélyének visszavonását”.

Orbán hétfőn szintén levélben válaszolt az üzletembernek. A kormányfő elmondta: a kormány most olyan törvényjavaslatot nyújt be, ami a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli. Orbán arról is írt, hogy a kormány ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vásároljanak.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. június 07. 20:20
Még, még, még, még, még Ennyi nem elég!
zorroro
2016. június 07. 18:22
Na most a jegybankról az elmúlt hetekben kiderült, h lop mint állat. Egy erkölcsileg lenullázódott intézmény. És akkor ő büntet?
VakzKommondor
2016. június 07. 18:21
Erdekes, a questorral soha semmi baj nem volt, méd most sincs hogy a fideszes háttér eltüntetett pár 100 milliárdot
Tintamin
2016. június 07. 18:05
Simicska-effektus. Az oligarcha-hatarozo szerint most Spedert szeretnie kell a Bekemenet nepenek, vagy nem? Kurvanehez eligazodni ebben a neo-bolsevik rendszerben....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!