Terrorveszélyhelyzet: a Honvédség is bevethető lenne

2016. június 03. 12:33

Terrorveszélyhelyzet esetén a Magyar Honvédség felkészített erőit is be lehetne vetni a legújabb alaptörvény-módosítási javaslat szerint, amelyet zárt ülésen tárgyalt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága – tájékoztatta az újságírókat az ülést követően Simicskó István honvédelmi miniszter.

2016. június 03. 12:33

A terrorizmus ellen mindenkinek, minden eszközzel küzdenie kell, ehhez szükséges az alaptörvény Országgyűlés előtt lévő módosítása – emelte ki a honvédelmi miniszter pénteken az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülése után újságírók előtt. A zárt ülésen a két testület azt az alaptörvényt módosító javaslatot tárgyalta, amelynek nyomán az alkotmány új különleges jogrenddel, a terrorveszélyhelyzettel egészülhet ki. Ennek elrendelése esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni az ország biztonságának garantálása érdekében.

A honvédelmi miniszter azt mondta: tartalmas és értékes bizottsági ülést tartottak, amelyen sok kérdés merült fel; leginkább arról kérdezték, hogy milyen konkrét esetekben rendelnék el a terrorveszélyhelyzetet. Felidézte, hogy a javaslatról az elmúlt időszakban számos egyeztetést tartottak a Honvédelmi Minisztériumban, és a pártok is megfogalmazták különböző javaslataikat, amelyeket döntő többségében beillesztették a koncepcióba.

Simicskó István kiemelte: az alaptörvény-módosítása azt a célt szolgálja, hogy terrorizmussal szemben a kormány megtehesse a szükséges intézkedéseket, s ha a rendőrség erői nem elegendőek, a Magyar Honvédség arra felkészített erőit is igénybe lehessen venni. „Mindannyian látjuk és érzékeljük”, hogy napjainkban más a harceljárás, a taktika, a terrorizmus is változott, s mindezekre új típusú válaszokat kell adni – érvelt Simicskó István, aki szerint a 21. században a terrorizmus jelenti a „legkomolyabb veszélyt”.

A szabadságjogok korlátozása kapcsán feltett kérdésre Simicskó István kiemelte: biztonság nélkül nincs szabadság. Meg kellett találni annak a mértékét, amellyel a szükségesség és arányosság figyelembe vételével garantálható az emberek biztonsága. E tekintetben jelentősen módosítottak az eredeti elképzelésen, a szabadságjogok legszűkebb mértékű korlátozását teszi lehetővé a javaslat – ismertette a tárcavezető, reményét fejezve ki, hogy valamennyi jó érzésű parlamenti képviselő támogatni fogja az alaptörvény-módosítási javaslatot és a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagját.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thomsen
2016. június 03. 13:04
"Ennek elrendelése esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni az ország biztonságának garantálása érdekében." Szükséges, persze valahol szánalmas is, hogy ilyen egyértelmű közhelyeket kell mantrázni meg alaptörvénybe foglalni néhány, hangosan óbégató köcsög miatt, akinek már az ország meg a nemzet fogalma is nácifasiszta találmány.
kukagyerek
2016. június 03. 12:54
A terrorizmus egy olyan harcmodor, ahol a honvédség szinte semmit sem ér. De birkák altatására ez a hír is jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!