Közösen írná át az alaptörvényt az MSZP és az LMP

2016. június 07. 14:37

Nem tetszik a kormánypártok és a Jobbik által végrehajtott terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítás az MSZP-nek és az LMP-nek, ezért a két ellenzéki párt közös javaslatot nyújtott be, amely a honvédség bevethetőségét könnyítené meg. Tóbiás József az MSZP frakcióvezetője szerint a legutóbbi módosítás a kormány visszaéléseihez vezethet, azonban Schiffer András LMP-frakcióvezető ezzel nem értett egyet.

2016. június 07. 14:37

Az MSZP és az LMP alaptörvény-módosítást nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy a honvédséget terrorhelyzet esetén valóban be lehessen vetni – közölte a két ellenzéki párt frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője azt mondta, a keddi terrorellenes törvénycsomaggal a kormány széles jogkört kapott a magyar emberek biztonságának garantálására, ám az alaptörvény-módosítással bevezetett különleges jogrendre, a terrorveszélyhelyzetre nincs szükség.

Ez nem jelent mást, mint azt, hogy ellenőrzés alá lehet vonni az internetet, a levélforgalmat, meghatározott területekről ki lehet telepíteni a lakosságot, betilthatják a rendezvényeket közterületeken, kijárási tilalmat vezethetnek be – részletezte a módosítást.

Tóbiás: az előző módosítás a kormány hatalmi ambícióiról szólt

Hozzátette: a kormánynak a különleges jogrend lehetősége kellett, nem a honvédség bevethetőségének megteremtése terrorcselekmény esetén. Tóbiás József szerint azért nem támogatták ezt az alaptörvény-módosítást, mert az csak a kormány hatalmi ambícióiról szól és alárendelték a kvótareferendumnak.

Kitért arra, hogy az MSZP hosszú szakmai előkészítés és szocialista javaslatok befogadása után megszavazta a Belügyminisztérium által készített terrorellenes csomagot. Nem lehet téma, ki melyik oldalon áll – jegyezte meg. Értékelése szerint ettől naptól minden felelősség a kormányé, minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy a magyar emberek biztonságát garantálja, hatékonyan fellépjen a terrorfenyegetettséggel szemben.

Schiffer: A kormány nem visszaélni akar, csak zsákutcába került

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője azt mondta, a szocialista és LMP-s képviselők javaslata még szélesebb körben teszi lehetővé a honvédség alkalmazását terrorhelyzet esetén, mint a Fidesz és a Jobbik által elfogadott alaptörvény-módosítás. Elmondta ugyanakkor, nem gondolja, hogy a kormány visszaélne a terrorveszélyhelyzettel. Szerinte „kommunikációs zsákutcába” navigálta magát a kormány és ezt a helyzetet valahogy meg akarják oldani, csak ehhez ellenzéki pártnak nem lehet segédkezet nyújtania.

Véleménye szerint a most elfogadott alaptörvény-módosítás csak „érintőlegesen” szól a honvédség bevethetőségéről terrorhelyzet esetén.

Hozzátette: sajnálja, hogy a Jobbik megszavazta a kormány javaslatát, mert azt szerette volna, hogy az alaptörvény-módosítást a három ellenzéki frakció együtt nyújtsa be, hiszen az elmúlt hónapokban azonos volt az álláspontjuk.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2016. június 08. 09:01
Én is átírnám. Valaha Torgyán mondá: a suszter szavazata és ugyanannyit ér, mint az egyetemi tanáré. S itt a baj - nem a foglalkozást értem alatta - mert a magyar nép olyan ősi ellenségei, mint a neolib-bolsi csapat, akik most nyíltan bevándorlásbarátok: sajnos megválasztható. Elvben átírhatná. De nem megy, elvtársak és Istennek hála, hogy nem nem megy. Írnátok, de nem megy... Én meg azt írnám be az alkotmányba, hogy bizonyos mentális képességgel is bírnia kell annak, aki választható, sőt, csak olyan választható, aki a magyar nép érdekeit képviseli.... TI ÖRÖKRE KIVÜLMARADNÁTOK AKKOR A PARLAMENTBŐL. REMÉLEM, MOST ÖRÖKRE KIÍRJÁTOK MAGATOKAT A POLITIKA TÖRTÉNETBŐL
hátakkor
2016. június 07. 23:31
Újra kellett olvassam. Ki írna àt mit? Rànéztek a tàblára??
Mich
2016. június 07. 21:14
Közösen árulja a hazát az MSZP és az LMP - ezt nevezik Összefosásnak.
kurbitalis
2016. június 07. 21:06
Schiffer menjen a francba. Az MSZP-LMP-DK-Együtt-PM = liberálfasiszták. Soha nem fogják tudni átírni az Alkotmányunkat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!