Francia külügyminiszter: Ne tárgyaljon az EU Skóciával a bennmaradásról!

2016. június 30. 11:57

Európa semmi esetre sem járulhat hozzá a nemzetek széteséséhez, tiszteletben kell tartania a nemzeteket, azok döntenek a jövőjükről, a sorsukról – indokolta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter, miért nem támogatják, hogy az EU tárgyalásokat kezdjen a skót kormánnyal arról, hogyan maradhatna EU-tag az ország a Brexit után is.

2016. június 30. 11:57

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy Párizs nem szeretné, ha a brit uniós kilépést ellenző skót kormány és az Európai Unió között tárgyalások kezdődnének arról, hogyan maradhatna Skócia a közösség tagja. „Európa semmi esetre sem járulhat hozzá a nemzetek széteséséhez, tiszteletben kell tartania a nemzeteket, azok döntenek a jövőjükről, a sorsukról” – mondta a francia diplomácia vezetője a France2 közszolgálati televízióban. „Ez rendkívül fontos, különben nincs európai egység” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság uniós tagságának feladását eredményező, június 23-án tartott referendumon az országos eredménnyel ellentétben a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre.

Szerdán Brüsszelbe látogatott Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, aki Martin Schulz európai parlamenti elnökkel és Jean-Claude Junckerrel, az uniós bizottság elnökével tárgyalt. A megbeszéléseket követően a skót kormányfő kijelentette: Skócia szándéka az, hogy az Európai Unió tagja maradjon. Megismételte azon kijelentését, hogy a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt Skóciát is „eltávolítanák” az európai közösségből. A megbeszélés után a miniszterelnök biztatónak nevezte a találkozót, jóllehet elismerte, hogy nem lesz „könnyű útja” Skóciának.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő viszont azonnal jelezte, hogy Spanyolország teljes mértékben ellenez bármiféle tárgyalást a lehetséges EU-tagságról az Európai Unió és Skócia között. Madrid régóta vehemensen ellenzi a skótok függetlenedését, mert attól tart, hogy ez precedenst teremtene a Spanyolországban – különösen Katalóniában – aktív szakadár mozgalmak számára.

Francois Hollande francia államfő pedig azt mondta, hogy nem kezdődhetnek külön tárgyalások „az Egyesült Királyság részével”. „A (Londonnal folytatott) tárgyalás függvényében lehet majd előrevetíteni azokat a helyzeteket, megoldásokat, amelyek Skóciát érintik” – fogalmazott a francia elnök.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apanna
2016. július 01. 08:57
Most legalább tudjuk, (amit idáig is ), hogy a demokrácia nem mindenkinek jár....
csurcsányi
2016. június 30. 15:32
Kedves Franciák!Akkor itt az ideje Magyar Nemzetet újra összerakni!Tetszettek volna ezt az elvet Trianonban is képviselni 1920-ban.
Ján Fortunák
2016. június 30. 14:17
„Európa semmi esetre sem járulhat hozzá a nemzetek széteséséhez, tiszteletben kell tartania a nemzeteket, azok döntenek a jövőjükről, a sorsukról” mondja a francia. Csakhogy Skócia nemzet, miként Anglia is. Egyébként Franciaországnál nagyobb nacionalista a világon nincs, Strassburgban (direkt írom így) egy nyüves német feliratot nem látni. Valóban rájuk férne egy kis szeparatizmus. Egyébként meg a sok üresfejű magyar politikus megtanulhatná már, hogy az EU nem nemzetállamokból áll, ahogy gyakran szajkózzák a gazda után, hanem tagállamokból.
ördöngös pepecselés
2016. június 30. 13:07
"tiszteletben kell tartania a nemzeteket, azok döntenek a jövőjükről, a sorsukról” kivéve a veszteseket mint skót, katalán, kurd, ... , magyar
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!