Alkotmánybírósághoz fordulnak a kéményseprők az ellenőrzések ritkítása miatt

2016. június 13. 12:47

A kéményseprők szakszerveztének (KOSZ) nem tetszik, hogy az eddig évente végzett kéményellenőrzéseket most két évre ritkítják, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ez szerintük nem csak a a lakosság biztonságát veszélyezteti, hanem a mintegy ezer kéményseprő fele el is veszítheti az állását.

2016. június 13. 12:47

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a kéményseprők az eddig évente végzett kéményellenőrzések két évre történő ritkítása miatt – jelentette be a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke hétfőn, Budapesten a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón.

Vámos Csaba szerint alaptörvény-ellenes a pénteken kihirdetett, július elsejétől hatályos belügyminisztériumi rendelet, amelyben két évre ritkították az ellenőrzéseket, mivel sérti az állampolgárok egészséges, biztonságos élethez való jogát – tette hozzá. Hozzátette: fenntartják népszavazási kezdeményezésüket is, amelyben azt kérdeznék meg, „egyetért-e ön azzal, hogy a kormány törvényben biztosítsa a legalább évenkénti kéményellenőrzést függetlenül a kémény- illetve tüzelőberendezés típusától?”.

Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke kiemelte: a szakmával nem egyeztetett rendelet nemcsak a lakosság biztonságát veszélyezteti, hanem a mintegy ezer kéményseprő fele el is veszítheti az állását ennek következtében.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. június 13. 14:39
Az államosítás mindenre megoldás.
Kopa
2016. június 13. 14:07
Legyen félévente a kötelező vizsgálat. Úgy létrejönne egy csomó új munkahely. Ez a cél, nem?
csurcsányi
2016. június 13. 13:11
20 éve turbós kombi cirkóm van a kéményt azóta nem használom,de a kéményseprők minden évben levesznek pár ezer forinttal,és avval etetnek,hogy a turbós cirkót sokkal körülményesebb és többe kerül az ellenőrzése.Minden évben az üzembehelyező szakszerviz a cirkót ellenőrzi és karban tartja.
Korrupt Kornél
2016. június 13. 13:08
ne má! gázkazánom van, bélelt kéménnyel. A kéményseprő a következőket végzi el: 1. begyújtom a kazánt, a kéményseprő egy műszerfélét a kazánkörül mozgat -gondolom gázszivárgást keres. Bár a szivárgás a gázszag terjedésével azonnal észrevehető az "orr" alapján is. 2. papírt kér, a kémény alján meggyújtja, a huzat azonnal kiviszi a pernyét. 3. közli a kéményseprő, hogy jó a huzata a kéménynek, minden ok. 4. ezért fizetek 2ezer valahányszáz forintot. Az észrevételem ehhez: a papírgyújtási módszert évtizedek óta használtuk magánellenőrzése, kb. havonta. A gézszivárgást pedig jelezné az orr, és a saját szénmonoxid-gázszivárgás mérő. Azaz maradna a pénz nálam. Ugyanazért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!