Kósa: A szocialisták miatt csak ősszel rendezhetik a vasárnapi bérpótlékot

2016. május 02. 14:22

Kósa Lajos szerint a szocialistáknak le kell állnia az aláírásgyűjtéssel a vasárnapi nyitvatartás ügyében, mivel szerinte csak ezután hozzányúlni a vasárnapi munkavégzés szabályozásához. Szerinte a jegybanki alapítványok költéseit kritizálók állításainak „legalább egy része, biztosan tudjuk, hazugság”.

2016. május 02. 14:22

Szeptemberben nyílik lehetőség a vasárnapi munkavégzés feltételeinek szabályozására – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, miután a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének képviselőivel tárgyalt.

Az érdekképviselet szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonása hátrányosan érintette a kereskedelemben dolgozókat, ezért arra kérik a kormánypártot, hogy lehetőség szerint javítson a munkavállalók helyzetén. Ezt szorgalmazva mintegy 27 ezer aláírást adtak át a Fidesz-frakciónak – tájékoztatott a megbeszélésről Kósa Lajos.

A politikus jelezte azonban, hogy csak azután lehet hozzányúlni a vasárnapi munkavégzés szabályozásához, ha az Alkotmánybíróság kimondja a szocialisták által a témában kezdeményezett népszavazás okafogyottságát, vagy ha az MSZP eláll az aláírásgyűjtéstől, a határidő lejárta után pedig a választási bizottság határozatot hoz.

A szocialisták miatt rossz a kereskedelmi dolgozóknak

Mintegy 250 ezer kereskedelmi dolgozót érint rendkívül hátrányosan a jelenlegi „ex lex állapot”, amit „teljesen nyilvánvalóan a szocialisták politikájának köszönhetünk” –mondta a frakcióvezető, aki a vasárnapi munkavégzés szabályozandó kérdései közé sorolta például a bérpótlékot és a munkaidő-gazdálkodást.

Azt a szocialista javaslatot értelmetlennek nevezte, hogy a parlament határozatban kötelezze magát arra, hogy három évig nem rendeli el a vasárnapi zárva tartást. Ilyen műfaj nincs – fogalmazott. Hozzátette egyébként, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmát nem akarja újból elrendelni az Országgyűlés, „a Fidesz semmiképpen sem, legalább három évig”, mert nincs egyetértés róla a választók között.

A jegybanki alapítványokkal kapcsolatos kérdésre Kósa Lajos azt mondta: a múlt héten elfogadott törvénymódosítás lehetővé teszi a jegybanki alapítványok számvevőszéki vizsgálatát, ezt „minimum érdemes megvárni”, mert „az alapítványok működését bírálók kijelentéseinek legalább egy része, biztosan tudjuk, hazugság”.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. május 02. 20:13
Amikor a fagyi visszanyal.
naugye!
2016. május 02. 18:04
Miért kell össze-vissza hadoválnia a Fisznek? Miért nem lehet egyszer végre kimondani, hogy Gyurcsány a hibás?
bookmark
2016. május 02. 15:40
Nem kell ezt túllihegni. A szocik a multik érdekében bosszútálltak a kereskedelmi dolgozókon.
Pinter68
2016. május 02. 14:48
Ezek tényleg ennyire hülyének néznek mindenkit? Vagy a hardcore fideszesek ezt is beveszik? A vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés ugyanis egy 2014-es törvényre vonatkozik, a bérpótlék kérdését pedig egy 2015-ös törvény szabályozza. Vagyis a két téma nincs közvetlen kapcsolatban egymással, csak a Fidesz próbálja őket összekapcsolni. Annyira kicsinyes ez az állandó pitiáner taktikázásuk mindenben, hogy az már fárasztó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!