Szelényi: Az elit ne szűkítse, hanem tágítsa az emberek szabadságát!

2016. április 25. 14:03

Két rendkívül agresszív értelmiségi elitcsoport heccelte itt egymást a politikából megszerezhető pénzeket élvezve a rendszerváltás óta, és terrorizálta a társadalmat – mondta Szelényi Iván szociológus, akadémikus az Elit 2020 konferencián a hétvégén. Szelényi szerint az elitnek nem az a feladata, hogy megmondja népének, mi a helyes; hanem az, hogy alternatívákat mutasson be számára. Tudósításunk.

2016. április 25. 14:03
mandiner .

A Szeretem Magyarországot klub hétvégi elitkonferenciájának zárszavát a 78 éves Szelényi Iván szociológus, az MTA tagja adta. Tizenöt perces műsorát később többen a teljes konferencianap legfrissebb és legtartalmasabb beszédének nevezték.

Szelényi formailag is mindenképpen a legalkalmasabb volt a záró és összegző szerepre: Konrád Györggyel írt közös, legendás munkájuk, Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz – melynek megírása után, 1975-ben elhagyni kényszerültek az országot – nyitott új korszakot idehaza az értelmiség és az elit szerepének elemzésében.

Szelényi a szemébe mondta a jelen lévő – és egyúttal a jelen nem lévő – elitcsoportoknak azt a Max Weber-i tételt, amit itthon az elmúlt huszonhat évben nem sokat emlegettek: az elitnek nem az a feladata, hogy megmondja népének, mi a helyes; hanem az, hogy alternatívákat mutasson be számára. Ne szűkítse az emberek szabadságát, hanem éppen ellenkezőleg, növelje azt. Mint a jó szülő, aki nem előírások rendszerével nevel, hanem segít feltérképezni a világot, és gyerekére bízza, hogy konkrét helyét ő találja meg benne.

Szelényi nem mondta ki, de az elhallgatásban benne volt, hogy ő is, közönsége is tudta, hogy leginkább, legelsősorban ezt rontotta el a magyar elit, mindkét oldalon. Két rendkívül agresszív értelmiségi elitcsoport heccelte itt egymást a politikából megszerezhető pénzeket élvezve a rendszerváltás óta, és terrorizálta a társadalmat – egyik így, másik úgy. Az egyik a mindennapok rendszerébe való folyamatos beavatkozással, a másik a társadalom jelentős csoportjainak mucsaizásával és lenézésével, megfellebbezhetetlennek feltüntetett igazságainak túlerőltetésével.

Az Elit2020 konferencia szervezői azt ígérik, lesz még folytatás – Szelényi zárszava ehhez mindenképpen remek kiindulópontot adott.

Fotók: Kincses Gyula.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. április 26. 06:48
"Kiket pénzel Matolcsy, milyen alapítványokkal, és mi is ezzel a baj? Matolcsy milyen rokonának adott? Egyáltalán, honnan van ennyi pénze? Szájbarágó." A zindex nem tartja magát elitnek, mert a szánkba akarja rágni, hogy miről mit gondoljunk? Több ballib oldal így működik, ki is írják bátran.
vero1_
2016. április 26. 05:19
attól, hogy magukat elitnek gondolják és nevezik, messze nem azok. nem mérce a jelölt csoport, legfeljebb annyiban, hogy hogyan ne.
Békanász a hasadon
2016. április 25. 23:33
Ez 1975 után vált aktuálissá, amikor a VÁTI tudományos irodáján miniszteri megrendelésre a járásokkal és a megyékkel szemben kidolgozták az ország regionális új rendszerét. Konrád György, Szelényi Iván és mások dogoztak ott, akik az egész átalakítási tervet hivatali munkaként elvégezték. Ennek eredményeként az akkor még 3300 magyar településből 1700-at szerep nélkülivé minősítettek, a többiből körzetközpontot és stagnálásra ítélt települést csináltak. Rendeleti formában pedig úgy érvényesítették, hogy első lépésben a téeszeket egyesítették, aztán az iskolákat körzetesítették, s csak eztán következett a közigazgatás körzetesítése, az egészségügyé, stb. Ekkor mondták a kis településeken élő emberek a gyerekeiknek, hogy “ti menjetek el”. És egy hatalmas tömeg indult a városokba, ahol mesterségesen létrejött egy hatalmas lakáshiány, amire tizenkét szovjet házgyár behozatala volt a válasz. Akkor keletkeztek a földönfutó, paraszt ivadékok, számukra pedig a tízszintes, ötvenhárom négyzetméteres lakások. http://epa.oszk.hu/01300/01306/00020/makovecz.html Ezt a vén bohócot vasvillával kéne kikergetni az országból.
kalhana
2016. április 25. 20:56
A magyar elitet 1945 után a kommunisták kinyírták, száműzetésbe kényszerítették vagy elvették egzisztenciáját. Elitet nem lehet csinálni. Nem minden népnek volt, nekünk igen. Egy elit kialakulásához kb. 500 év kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!