Pedagógusok Szakszervezete: 25 ezer tanár sztrájkolt

2016. április 20. 14:52

A Pedagógus Szakszervezet adatai szerint 24960 tanár sztrájkolt 1185 iskolában, ezért Galló Istvánné, a szervezet elnöke szerint a nagy ellenszél ellenére is sikeres volt a munkabeszüntetés. A sztrájk eredményességét a kormánnyal való tárgyalások döntik el – mondta az érdekvédő. A sztrájkhoz egyébként csatlakozott az Együtt, a DK, az MSZP és az LMP is.

2016. április 20. 14:52

Sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Galló Istvánné elmondta: a megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, ez még néhány száz fővel nőhet. Munkabeszüntetés 1185 iskolában volt. Volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus sztrájkolt, és volt olyan hely, ahol csak a tanárok egy része – ismertette. 

Az érdekvédő szerint az, hogy eredményes volt-e vagy sem a munkabeszüntetés, a tárgyalások döntik el, amelyek folytatódnak. A sztrájk ugyanakkor sikeres volt annak ellenére, hogy rendkívül nagy ellenszélben kellett megszervezniük – értékelt Galló Istvánné.

A követeléseikkel összefüggésben jelezte: az Emmi javaslatát a nem pedagógus végzettségű nevelési-oktatási dolgozóknak a kétszer 35 ezer forintos juttatásról nem fogadták el, ők legalább 100 ezer forintban gondolkodnak. Nem elfogadható ez azért sem, mert kizárólag a Klik-nél foglalkoztatottakra vonatkozna – közölte.

1995 óta nem volt ilyen nagy volumenű sztrájk

Rámutatott: 21 éve nem volt ilyen sztrájk, 1995-ben tartottak utoljára ekkora nagyságrendű munkabeszüntetést. A szerdai nap üzenete az összetartozás és a szolidaritás volt – mutatott rá a szakszervezeti vezető, hozzátéve: a munkabeszüntetést négy konföderáció és 26 ágazati szakszervezet támogatta, és számos civil szervezet fejezte ki szolidaritását.

Kérdésre Gallóné azt is közölte: valószínű már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek az oktatási államtitkársággal. Egyelőre új akciót nem szerveznek, nagyon erősen a tárgyalásokra szeretnének koncentrálni – jegyezte meg. Hozzátette: bár az ország nem állt le öt percre, de több társszervezet tartott szolidaritási akciót. A Dunaferrnél öt percre beszüntették a munkát és sok helyen kitűzték a kék szalagot a szolidaritás jeleként – mondta.

További felvetésre kitért arra is, hogy a PSZ-nek van akcióalapja, de ezt a februári tüntetésre gyakorlatilag teljesen felhasználták. Ebből azok részesülhetnének, akik szakszervezeti tagok. Ugyanakkor a pedagógusok nem ezt az egynapi kieső bért számolgatták – jegyezte meg. 

A sztrájkhoz egyébként csatlakoztak baloldali parlamenti pártok is, mint az Együtt, a DK, az MSZP és az LMP – írja az Origo.

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2016. április 21. 07:45
Túlfizetett kisképességű "diplomások" először dolgozzatok jobban, képezzétek magatokat aztán lehet KÉRNI a társadalomtól. Ma mindenki többet dolgozik Magyarországon, mint ti. Naplopó banda tipikus megjelenésű vezetőkkel.
zolka50.50
2016. április 20. 21:47
Hol a pénz, Gallóné? http://pestisracok.hu/ongolt-rugtak-tanarok-eltapsoltak-sztrajkkasszat-nem-tudjak-kifizetni-tuntetoket/
zolka50.50
2016. április 20. 21:04
Na, csak fizessék Gallónéék a kiesett a béreket. Mennyi lehet az összesen?
atila68
2016. április 20. 20:52
Még ha el is fogadom ezeket a számokat, miért is hazudnának, ahogy tette Gallóné az ATV műsorában, még mindig nem tudom miért kellett a srácaimnak már két napot is kihagynia az állítólag amúgy is túlzsúfolt éves tanmenetből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!