Magyarázatot kér az MSZP a földügyi államtitkár találkozójáról Mészáros Lőrinccel

2016. április 27. 12:17

Szocialista politikusok érdeklődnek az után, hogy miről tárgyalt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára. Beke Károly szerint az államtitkár „sunyi módon” elmenekült a helyszínről, amikor észrevette, hogy lebuktak a „titkos egyeztetéssel”.

2016. április 27. 12:17

Az MSZP politikusai tudni szeretnék, miről tárgyalt Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára és Mészáros Lőrinc, aki szerintük a földpályázatok és a földárverések legnagyobb nyertese.

Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese és Beke Károly, a párt országos elnökségi tagja, az MSZP agrár- és vidékpolitikai tagozatának elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón annak kapcsán beszélt erről, hogy a nol.hu tudósítása szerint az államtitkár kedden a Széchenyi István téren lévő szálloda bárjában kávézott Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel. A Földművelésügyi Minisztérium a lappal azt közölte, véletlenül futott össze Mészáros Lőrinc és Bitay Márton, aki más ügyben volt ott.

Beke Károly a minisztérium Kossuth Lajos téri épülete előtt azt mondta, ha az államtitkár a nap folyamán nem számol be a megbeszélésről, akkor távoznia kell posztjáról. Szerinte azt, hogy valami nem tiszta, jelzi, az államtitkár „sunyi módon” elmenekült a helyszínről, amikor észrevette, hogy lebuktak a „titkos egyeztetéssel”. Beke Károly szerint tűrhetetlen, hogy a Fidesz, a kormány korrupt politikusai és a hozzájuk közel álló gazdasági körök így egyeztetnek a milliárdos lopásokról és arról, hogyan úszhatják ezt meg.

Gőgös Zoltán szerint régóta sejtik, hogy a kormányzati munka nem a minisztériumokban folyik, hanem ilyen háttérbeszélgetéseken. A „földbiznisz” sem a minisztériumban dől el – fogalmazott, majd azt vélelmezte, a májusi földárverések előtt nyilván meg kell egyezni, hogy milyen áron és ki vehet majd földet. Hozzátette: amennyiben Bitay Márton nem ad magyarázatot, nem szabad elindítani a következő árverési kört. Az elnökhelyettes Medgyessy Péter cégére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, egy magáncég magánemberrel kötött szerződésével kapcsolatban próbálják most az MSZP-t hírbe hozni. Ezt fejezze be Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető – mondta Gőgös Zoltán.

Közölte, amikor az utalás történt, Medgyessy Péternek nem volt kapcsolata az MSZP-vel és nem volt kormányzati funkciója sem. Szerinte ez „egy fedősztori”, el akarják takarni azzal „a Matolcsy-féle 250 milliárdos lopást”. Reményét fejezte ki, kivizsgálják azt, hogy az Index információi szerint Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az elmúlt években leadott vagyonnyilatkozataiban elfelejtett beszámolni egy liechtensteini gazdasági társaságról, amelynek ő is tagja.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik