Tőkés-ügy: Vizi E. Szilveszter visszaadja a Románia Csillaga kitüntetését

2016. március 21. 16:38

Visszaadja a Románia Csillaga kitüntetését Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, hogy így fejezze ki csalódottságát amiatt: Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László kitüntetését.

2016. március 21. 16:38

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke visszaadja a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét, miután Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.     

Vizi E. Szilveszter az MTI-nek hétfőn elmondta: döntéséről levélben tájékoztatta Románia budapesti nagykövetét. Ebben kifejezte meglepetését és mélységes csalódását, hogy Románia államfője visszavonta Tőkés Lászlótól, a Románia Csillaga kitüntetést. 

Kitért Tőkés László romániai forradalomban játszott szerepére. Az államfő tette azt sugallja, Ceaușescu szellemiségének valamiféle rehabilitációja jelenik meg Romániában – mutatott rá Vizi E. Szilveszter. Az elnök jelezte azt is: kiváló kapcsolatokat ápolnak román kollégáikkal. 

Vizi E. Szilveszter 2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a díjat Traian Băsescu akkori román elnöktől. 

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Băsescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Klaus Iohannis román elnök március 3-án vonta vissza az állami kitüntetést.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Catullus
2016. március 22. 11:04
Kérdés, ki az értékesebb ember a kettő közül ?
Hunyadi Mátyás
2016. március 21. 21:17
Elfogadni volt nagy hiba. Tőkés részéről es. A rumány, marad rumány.
mustarharmas
2016. március 21. 19:28
Helyes..
Akitlosz
2016. március 21. 18:46
Atlantista. Szóval nem barátja sem Magyarországnak sem Romániának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!