Százmilliókat költenek a határon túli pénzekből focira

2016. március 03. 08:51

Egy felvidéki fociakadémia mintegy 300 millió forintot kapott a határon túli magyarok és intézményeik támogatására létrehozott Bethlen Gábor Alapból – írja a VS.hu.

2016. március 03. 08:51

Mintegy 300 millió forintot kapott a nemzetpolitikai célok finanszírozására, a külhoni magyarok segítésére létrehozott Bethlen Gábor Alapból a Dunaszerdahelyi Labdarúgó Akadémia fejlesztésekre és programokra, a támogatásról december 28-án döntöttek egyhangúlag a bizottsági tagok – írja a VS.hu.

A portál gyűjtése szerint a tavalyi támogatások közül alig találni hasonló nagyságrendűt. Még a „Nemzeti jelentőségű intézmények és programok” kategóriában is csak a szamosújvári Mezőségi Kemény Zsigmond Szórványoktatási Központ építésére adott 400 millió forint, a Sapientia Alapítványnak juttatott 500 millió forint, illetve a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Főiskola 600 millió forintos, valamint az Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem milliárdos nagyságrendű működési támogatása volt hasonlóan jelentős összeg.

Ezzel szemben például az egész moldvai magyar nyelvű oktatásra 80 milliót, a vajdasági felsőoktatási ösztöndíjprogramra 75 milliót, míg az erdélyi szórványkollégiumok, és iskolabusz programok támogatására 42 millió forintot adtak. A „Magyar Kultúráért és Oktatásért” kategóriában pedig jellemzően néhány százezer forint alatti összegeket osztottak szét a különböző programok között.

A dunaszerdahelyi focicsapat tulajdonosa egyébként az egyik leggazdagabb szlovákiai vállalkozó, Világi Oszkár, akinek vagyonát több mint 10 milliárd forintosra becsülik.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2016. március 03. 20:15
Az a nemzet amelyik eggyütt van, összegyűl a sajátjait támogatni, meg- marad és összeforr.
katus
2016. március 03. 18:18
https://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/3288/1854/original.jpg?w=320&h
beeble
2016. március 03. 14:43
Aki nem tudja, mi az a DAC (dunaszerdahelyi futballklub) - és anyaországiként valószínűleg nem tudja - a felvidéki magyarság számára, az nem értheti a valóban különleges helyzetét. Más esetben én is azt mondanám, hogy az kultúrára, oktatásra stb. költsék inkább, DE a DAC egy olyan intézmény, ami a sajnos százfelé húzó, önbizalmát és nemzeti öntudatát lassan elveszteni látszó felvidéki magyarságot összefogja, az asszimilációval szembeni DACos ellenállás szimbóluma, egy olyan összefogó erő, amit még az is szeret és tisztel, akit egyébként nem érdekel a foci. Ebbe az összetartó erőbe pedig szerintem megéri a befektetés. Ha már támogatást kapunk, amit nagyon szépen köszönünk az anyaországi testvéreinknek, hadd döntsük el mi, hogy mire költjük, mert mi tudjuk a legjobban, hogy mire kell...
Tintamin
2016. március 03. 13:26
A magyarmodell ott is mukodik!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!