Pedagóguskari elnök: A tüntetés felgyorsíthatja az egyeztetéseket

2016. február 04. 08:47

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint csak egyeztetésekkel lehet eredményt elérni, ezeket viszont felgyorsíthatja a tanárok tüntetése. Horváth Péter elmondta: az elmúlt három évben nem sikerült a KLIK-nek bizonyítania, hogy jobban tudja ellátni a feladatokat, mint korábban az önkormányzatok. Rétvári Bence szerint azonban jó dolog az állami fenntartás.

2016. február 04. 08:47

Csak egyeztetésekkel lehet eredményt elérni, a tüntetés felgyorsíthatta az egyeztetési eljárásokat – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a jövő hétre összehívott köznevelési kerekasztallal kapcsolatban csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, utalva arra, hogy az egyik pedagógus-szakszervezet a kerekasztal bojkottjára szólított fel.

Horváth Péter elmondta: megkapták a kedd reggelre szóló meghívót. Az egyeztetés témái közé sorolta az intézményfenntartást, a pedagógus-munkateher kérdését, a tanfelügyeletet és a minősítést, amellyel kapcsolatban megjegyezte: ebben jelentős előrelépések történtek.

Az elnök azt mondta, a tüntetéseken felvetett problémák többsége létező, bár eltérő mértékben. Hozzátette: a legtöbb kritikát az intézményfenntartó központ kapja, mivel az elmúlt három évben nem sikerült a KLIK-nek bizonyítania, hogy jobban tudja ellátni a feladatokat, mint korábban az önkormányzatok. Szerinte nem elsősorban az állami fenntartás okozza a problémát, mivel az államnak garanciát kell vállalnia a feladatellátás végrehajtásához, hanem úgy látja: nincs megfelelő költségvetési támogatás az oktatásra és nincs megfelelő önállóság az intézményekben.

Horváth Péter korábban lapunknak is beszélt az oktatási rendszer problémáiról.

Rétvári: Az önkormányzati fenntartás sok helyen rossz volt

Már több mint ezer iskola vezetőivel, tanáraival egyeztetett az oktatásirányítás a köznevelési fórumokon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Rétvári Bence bejelentette: 95 helyszínen 1005 iskola vezetőivel, tanáraival konzultáltak.

A politikus arról is beszélt, hogy a jövő héten ül össze a köznevelési kerekasztal, ahol hétoldalú egyeztetést tartanak a köznevelés rendszeréről. Előrevetítette: hosszú egyeztetésfolyamat veszi kezdetét, amelynek célja annak vizsgálata, hogyan lehet javítani a diákok teljesítményén.

Rétvári Bence felidézte: sok vidéki kistelepülés számára a folyamatos bizonytalanságot eredményezte az önkormányzati fenntartás, a 2010-et megelőző nyolc évben 381 iskolát, telephelyet kellett emiatt bezárni, ami negatív hullámmal, elbocsátással is járt. Ezt a folyamatot az állami fenntartással tudták megállítani – jelentette ki.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. február 04. 11:24
Szerintem a tanárok adják vissza a fizetésemelést. Nem fogadhatják el ilyen kormánytól ami a wc papírt meg a szappant sem bírja biztosítani az ország összes iskolájában.Gyurcsány Ferenc, Magyar Bálint segítsetek..a pedagógustársadalom fordul hozzátok kétségbeesett kiáltással..wc papírt akarnak.
Berecskereki
2016. február 04. 10:39
LOL Nézem a képet és egy munkatársam jut az eszembe, aki minden szellentés után kiment kezet mosni. Amúgy kedves, okos egyéniség, jó munkaerő volt.
Berecskereki
2016. február 04. 10:28
"Pedagóguskari elnök: A tüntetés felgyorsíthatja az egyeztetéseket" Az állítás téves. A tüntetés több oknál fogva is lassítja, adott esetben ellehetetleníti a tárgyalást. A mostani tüntetésnél is jól látható, hogy a politikai pártok és a hozzájuk köthető civil(?) szervezetek rárepültek, politikai hasznot remélve. Ennek következtében háttérbe szorul a szakmaiság és előtérbe kerül a politikai haszonszerzés. Ez pedig hátrányos az intézményi hálózatra, az érdek-képviseleti szervre.
bookmark
2016. február 04. 10:26
Kérek linket a dél-koreaihoz. Angolul is jó lesz. Köszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!