Palkovics: A konzisztóriumok a fenntartói érdekeket képviselik

2016. február 10. 13:20

Palkovics László, oktatási államtitkár a konzisztóriumi tagok megbízólevelének átadásánál tartott beszédet. A politikus kiemelte, hogy a felsőoktatási stratégia fontos eleme a fenntartói érdekek képviseletének erősítése, ezért is vezették be a kancellári rendszer mellett a konzisztóriumokat.

2016. február 10. 13:20

Ünnepélyes keretek között átadták a felsőoktatási intézmények konzisztóriumi tagjainak megbízólevelét szerdán a fővárosban. Palkovics László oktatási államtitkár a rendezvényen azt kérte az új testületek tagjaitól, hogy a felsőoktatási intézmények érdekében végezzék feladataikat. 29 állami intézményben jönnek létre konzisztóriumok. Az oktatási államtitkár rámutatott: a felsőoktatási stratégia fontos eleme a fenntartói érdekek képviseletének erősítése, ennek része volt a kancellári funkció bevezetése, és ide tartozik a konzisztóriumok megalakítása is. Kifejtette: az újonnan megalakuló testületek előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, beszámoló a vagyongazdálkodási terv elfogadásához. Az egyes kérdésekben a végső döntést továbbra is a szenátus hozza meg, de akkor kerülhet elé egy-egy téma, ha az egyeztetés megtörtént - jelezte.

A konzisztórium tagja a rektor és a kancellár, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára. A testületekbe az egyetemet fontosnak tartó, de a saját területükön kiváló munkát végző szakemberek kerülhettek. A tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket - jelezte Palkovics László, aki szerint a konzisztóriumok tevékenysége minőségi váltást hozhat a felsőoktatásban.

Palkovics László úgy fogalmazott, hogy ambiciózus célokat tűztek ki a felsőoktatás megújítása érdekében, az eredmények azonban nem azonnal mutatkoznak meg, ehhez mintegy 15 évre van szükség. A felsőoktatási stratégiával összefüggésben kiemelte: a munkaerő-piaci elvárások rendkívül fontosak, és az igazodó képzési struktúra kialakítására van szükség.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!