Megkezdte ülését a köznevelési kerekasztal

2016. február 09. 08:50

A tiltakozáshullámot elindító Herman Ottó Gimnázium igazgatója is részt vesz a köznevelési kerekasztal alakuló ülésén. A PDSZ is elment, de a PSZ korábban jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen, Palkovics László területért felelős államtitkár konstruktív szakmai munkát vár a köznevelési kerekasztaltól.

2016. február 09. 08:50

Megkezdte ülését kedden reggel a köznevelési kerekasztal, a tanácskozáson a köznevelés aktuális kérdéseit tekintik át. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében elmondta, a megbeszélésen jelen van a tárca vezetése, szakértőként a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója, a fenntartói oldalról a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet képviselője.

A tudományos és pedagógusképző oldalt az MTA közoktatási elnöki bizottsága és a Magyar Művészeti Akadémia, valamint az Eszterházy Károly Főiskola képviseli. A munkavállalói érdekképviseleti oldalról a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vesz részt az egyeztetésen. Meghívták a Pedagógusok Szakszervezetét is – jelezte a miniszter, hozzátéve: a tömörülés az alakuló ülésen nem vesz részt. Balog Zoltán emiatt sajnálatát fejezte ki és azt mondta, várják őket a tárgyalóasztalhoz.

Szerkezeti, tartalmi kérdésekről tárgyalnak

A miniszter elmondta: köznevelési szakmai szervezeti oldalról az Országos Köznevelési Tanács, a Nemzeti Pedagógus Kar, munkaadói oldalról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, szülői oldalról a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a diákok részéről a Magyar Ifjúsági Konferencia jelent meg, és képviseltetik magukat a szaktárcák szakértői is.

Palkovics László oktatási államtitkár az MTI-nek korábban azt mondta: konstruktív szakmai munkát vár a köznevelési kerekasztaltól, amelyen tárgyalni kívánnak szerkezeti, tartalmi kérdésekről, a pedagógusokat érintő szakmai ügyekről és a tanulói életút kérdéseiről. A felsőoktatási kerekasztal mintájára a köznevelési kerekasztal megalakítását az emberi erőforrások minisztere jelentette be január 23-án. Palkovics Lászlóval készített interjúnk tegnap jelent meg híroldalunkon, itt olvashatják.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2016. február 09. 14:22
Izgalmas műfaj az öndialógus. De amikor a külvilággal kell szót érteni, nem biztos, hogy eredményes.
Forsz
2016. február 09. 11:45
"...írásban küldtünk egy helyzetelemzést, mellékeltük egy szakmai anyagot, hogy ezeket hogyan lehetne megoldani, tehát semmi újat nem tudunk már ezzel kapcsolatban mondani..." Válaszolta Gallóné a felkérésre. Mondhatni, aranyos! Vagyis, hogy érthető legyen: mi leírtuk, megküldtük és punktum. Minek erről még beszélgetni?! Ha a közoktatásért felelősök az álláspontunkkal nem értenek egyet, az legyen az ő problémájuk és kész. Ez aztán igazán felelős magatartás. Igaza van Bencsiknek, ezek nem megegyezni, hanem zavart kelteni, káoszt előidézni, sztrájkolni akarnak. Rendben van, bizonyára vannak problémák a KLIK körül, de a Pedagógus Szakszervezet egyoldalú diktátummal semmit sem fog tudni megoldani. Szerintem a két fél közötti nézetkülönbség is elég nagy ahhoz, hogy megmerevedett álláspontokhoz kösse magát bármely fél is. A kormányzat részéről maximális az egyezkedési szándék. Erre úgy reagálni, hogy mi már megmondtuk a magunkét, ez egy tiszteletlen, tahó álláspont.
gudmen
2016. február 09. 11:43
"Ilyen jó hangulatban kerekasztalozik magával a kormány Ott van Czunyiné is! Kicsattanó jókedv a köznevelési kerekasztal most folyó, első ülésén. A kerekasztalon ugyan részt vesz szakértőként a Herman Ottó gimnázium igazgatója, és jelen van a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is (a Pedagógus Szakszervezet nem vesz részt). De azért több mint fura, hogy az tanárok és diákok elégedetlenségét megtárgyalandó kerekasztalra olyan szervezeteket hívott meg a kormány, mint a saját kezdeményezésére létrejött Nemzeti Pedagógus Kart, a kormányhoz közel álló Nemzeti Ifjúsági Tanácsot és a Magyar Ifjúsági Tanácsot, a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémiát, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét, a nem is a KLIK alá tartozó Katolikus Pedagógia Szervezési és Továbbképzési Intézetet, és a kihagyhatatlan Parragh Lászlót."
noMores
2016. február 09. 11:24
Szerintem jó emberek ülnek ott a kormányban, és csak a javunkat akarnák. Hát miért vezették be ezt a központosítást? Hogy tudjuk, hogy mi jó nekünk. Az a sok tankönyv se kell, mindenki tanuljon csak ugyanabból, így lesz szép egyforma végre a magyar nemzet! Naugye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!