Antall Árpád jövő ideje és a székelyföldi magyarság

2016. február 22. 08:25

Antal Árpád ügye nem a jelenről, sokkal inkább a székelyföldi magyarság jövőjéről szól.

2016. február 22. 08:25
Csinta Samu

„Miután a világszerte mintaként emlegetett korrupcióellenes hadjárat díszletei között Romániában ma népszerűtlen dolog megkérdőjelezni a DNA intézkedéseinek megalapozottságát, egyelőre Antal Árpád ügyében is csak a várakozás marad. Az azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy a rajtaütést olyan időpontra időzítették, amely kétségessé teszi az elöljáró újabb mandátumért való indulását a júniusi önkormányzati választásokon. És az elbizonytalanítás újabb jeleként kezelhetjük azt is, hogy Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere gondolkodási időt kért annak eldöntésére, vállal-e újabb mandátumot a céhes város élén.

Ha a DNA-vizsgálat és annak következményei Antal Árpád politikai-közéleti pályájának végét jelentik, azzal a székelyföldi autonómiamozgalmat érheti az egyik legnagyobb veszteség: a háromszéki vezetők nyomása nélkül az RMDSZ vezető testületeinek prioritáslistáján ugyanis borítékolhatóan hátrébb sorolódik a térségi önrendelkezés kérdése. De a fejlemények átírhatják a Kelemen Hunor által vezetett érdekvédelmi szervezetnek a magyar kormánypártokkal való viszonyát is, hiszen Sepsiszentgyörgy polgármestere központi szerepet játszott abban a folyamatban, amelynek végén a sokáig szocialista elkötelezettségű, a Fidesszel fagyos viszonyban lévő RMDSZ végül átjutott a túlsó partra.

Az egzisztenciális törékenység, a mesterségesen gerjesztett etnikai konfliktusok, a romániai magyarsággal szemben folyamatosan alkalmazott kettős mérce, a titkosszolgálati üzelmek és erőszakszervezeti elnyomás generálta légkörben egyre több erdélyi magyarban felmerülhet a kérdés: megéri ebben az egyre ellenségesebb, kiszorítóbb, idegenebb országban maradnia? Vállalni bármiféle közéleti, vezetői szerepet? Antal Árpád ügye nem a jelenről, sokkal inkább a székelyföldi magyarság jövőjéről szól.”

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2016. február 22. 15:04
Hogy koncepciós-e egy eljárás, azt a tények, illetve a vizsgálati anyag ismeretében lehet megállapítani. Ez az eset is lehet koncepciós, meg lehet teljesen tényszerű. Nem tudom, mi az igazság. Romániáról tudom, hogy egy olyan ország, ahol bármit el lehet érni bármiylen eszközökkel, vagyis teljesen megszokott, "normális" jelenség a korrupció. Nem gondolom, hogy nemzetiségi alapon lehetne a kérdést szemlélni: a román korrupt, a magyar meg talpig becsületes...
kgyula
2016. február 22. 13:11
"... a fejlemények átírhatják a Kelemen Hunor által vezetett érdekvédelmi szervezetnek a magyar kormánypártokkal való viszonyát is," Nem az RMDSZ-nek van viszonya a magyar kormánypártokhoz, hanem ez utóbbiak képtelenek beletörődni, hogy az erdélyi magyarok döntő többsége rendszeresen az RMDSZ-re szavaz, a Fidesz által futtatott két törpepárt helyett. Persze nem muszáj elfogadni. Bele is lehet gárgyulni a méregbe, hogy hiába a támogatás, mégis az RMDSZ-re szavaznak legközelebb is... :)
Domnu Inginer
2016. február 22. 12:30
A szomorú az, hogy fel sem merül a cikkírónál, hogy netalántán valami alapja is van a DNA eljárásának...
Szúnyog
2016. február 22. 10:47
A DNA egy politikai fegyver, bármikor bárki ellen bevethető. És sokan elhiszik, hogy a korrupció ellenes harc sikeres csapata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!