Simicskó: Európában a biztonság lett a legfontosabb érték

2016. január 28. 14:48

Európában a biztonság lett a legfontosabb érték – mondta Simicskó István a Magyar Honvédség éves értékelő értekezlete után tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön. A honvédelmi miniszter szerint vétek lenne nem minden eszközt igénybe venni a terrorizmus ellen.

2016. január 28. 14:48

A magyar emberek biztonsága a legfontosabb, „a kormány ebben nem enged” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezlete után tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön, Budapesten. Simicskó István kiemelte: Európában a biztonság lett a legfontosabb érték. Mint felidézte: a Magyar Honvédség kiválóan felkészített állománya az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy képes a magyar határok megvédésre, az emberek biztonságának garantálására. Alkalmazkodni kell az új biztonsági kihívásokhoz – mondta a miniszter, aki szerint „vétek lenne nem minden eszközt igénybe venni a terrorizmus ellen”. A Magyar Honvédség készen áll erre – szögezte le Simicskó István.

A honvédelmi miniszter a kormány terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos előterjesztése kapcsán felidézte, hogy összehívtak egy egyeztetését, amelyen „szomorú”, de az MSZP nem vett részt. Mint mondta: vannak ellenzéki javaslatok, ezek közül az MSZP javaslata egy vitaanyag, egyedül a Jobbik készített egy normaszöveg-javaslatot, amely szerint a parlament négyötödös jóváhagyásához kötnék az intézkedés lehetőségét. 

Simicskó István szerint ez nem életszerű, hiszen ha szükség van rá, azonnal kell cselekedni. A terroristák sem „négyötöddel” döntenek – mondta a miniszter. Mint kiemelte: kormányzati javaslatukhoz áttekintették a NATO tagállamok és a szomszédos országok jogi szabályozását is. Ezekhez fel kell zárkóztatni a magyar jogi szabályozást, amelyben jelenleg nincs elegendő mozgástér a katonák alkalmazására –mondta a miniszter, felidézve, hogy a párizsi merényletek után több ezer katonát mozgósítottak Franciaországban.

Simicskó: Terrorveszélyben minden eszközt be kell vetni

Simicskó István kiemelte, hogy a magyar katonák Afganisztántól Irakig jelenleg is a terror ellen harcolnak; mindeközben Magyarországon ezt nem tehetik meg. A miniszter leszögezte: senki nem gondolhatja komolyan, hogy a kormány valamilyen teljhatalmat szeretne, és ehhez indokolatlanul vennék igénybe a magyar katonákat. Ugyanakkor, ha valóban terrorveszély van, akkor minden eszközt igénybe kell venni – jelentette ki a politikus. Mindezek nyomán bízik abban, hogy a parlament megszavazza a terrorveszélyhelyzetről szóló javaslatukat, hogy a legszélesebb eszköztárral – köztük a Magyar Honvédség erre felkészített erőivel – gondoskodhassanak a magyar emberek biztonságáról.

Ennek kapcsán Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök elmondta, hogy az elmúlt évben a magyar katonák „tisztességes, becsületes helytállással” a tömeges bevándorlás okozta a válsághelyzettől, a terrorveszély kezelésén át, minden eredetileg betervezett feladatot is teljesítettek. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében több mint 7 ezer katona vett részt belföldön. Mindemellett csaknem ezer katona külföldi misszióban teljesített szolgálatot. A vezérezredes kiemelte: a Magyar Honvédség ezerfős missziós ambíciószintjét a továbbiakban is fent kívánják tartani. Továbbra is kiemelt feladat, hogy külföldi országokban is erősítsék a biztonságot, ezzel is megelőzve egy újabb tömeges elvándorlási hullám elindulását – fejtette ki Benkő Tibor.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2016. január 28. 15:51
Simicskó István honvédelmi miniszter Kezdte a NER korszakot, mint honvédelmi államtitkár. Aztán a sportügyeket kapta meg, most meg honvédelmi miniszter. Igazán univerzális a fickó. KDNP-s létére nyilván otthon van a vallási és a családi ügyekben is. (Gondolom ő is megszavazta, hogy 12 éves lányokat büntetlenül meg lehessen dugni, hisz az oly keresztény..) Van valami, amihez esetleg nem ért? Szomorú amúgy, hogy személyes ismeretségünk okán merem mondani, hogy alapvetően egy teljesen normális fickó, csak ugye a politikából él. A pénz meg nem hat jól a jellemre, mint az közismert... "a Magyar Honvédség kiválóan felkészített állománya" A legénységi állomány a minimálbér körüli fizetést kap, felvételi követelmény a 8 elemi, meg a 90-es IQ. (Utóbbit nem mindig tartják be.) Kiképzésre nincs pénz, meg általában semmire. "vannak ellenzéki javaslatok" Esetleg egy példát az elmúlt 6 évből, mikor Orbánék bármilyen ellenzéki javaslatot elfogadtak? "a magyar katonák Afganisztántól Irakig jelenleg is a terror ellen harcolnak" Sehol nem harcolnak. Irakban tudtommal már nincs magyar katona. "senki nem gondolhatja komolyan, hogy a kormány valamilyen teljhatalmat szeretne, és ehhez indokolatlanul vennék igénybe a magyar katonákat" De baszd meg!!! Minden értelmesebben gondolkodó ember ettől tart. A reagálás gyorsaságával meg kár bármit is indokolni. Volt már adótörvény, amit a beterjesztéstől a társadalmi vitán át az elfogadásig simán lezavartatok 24 óránál rövidebb idő alatt. "a tömeges bevándorlás okozta a válsághelyzettől, a terrorveszély kezelésén át, minden eredetileg betervezett feladatot is teljesítettek" Milyen tömeges bevándorlásról vartyogsz Benkő??? Ki a faszom akart ide tömegesen bevándorolni? Maximum átutazni, amit itt a kutya se kezelt, nemhogy az alulfizetett bakáid. Kerítést építeni a 4 elemis hülye is tud, az nem válságkezelés. Milyen terrorveszély? Hol? Vitya fantáziájában?
Antigoné
2016. január 28. 15:41
A szabadság fontos érték, de biztonság nélkül nem érvényesíthető.
madarasi.abel
2016. január 28. 15:22
"Simicskó: Európában a biztonság lett a legfontosabb érték" Azt csak ti szeretnétek. Hogy az emberek a biztonságuk érdekében a szabadságukról lemondjanak. De ez még Magyarországon sem történt meg, nem hogy a szabadságukhoz sokkal jobban ragaszkodó Nyugaton. S nincs annyi öngyilkos terrorista, hogy ezt nagyon meg tudja változtatni. ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!