Hamarosan véget ér a honvédség balti légtérvédelmi feladata

2016. január 05. 12:59

Egy héten belül véget ér a a magyar légierő utóbbi évtizedeinek egyik legjelentősebb feladata; a magyar katonák szeptember elseje óta védték a balti légteret.

2016. január 05. 12:59

A Magyar Honvédség balti légtérrendészeti feladatai keretében tavaly szeptember elseje óta Litvániában szolgáló magyar Gripenek év végéig kereken 100 repülési napot teljesítettek. A magyar légierő utóbbi évtizedeinek egyik legjelentősebb feladata egy héten belül véget ér, a szolgálatot spanyol társaiknak adják át a magyar katonák – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-vel. 

Mint írták, a magyar BAP (Baltic Air Policing – Balti Légtérrendészeti Szolgálat) kontingens, „az ünnepek alatti időszakban sem kapcsolt alacsonyabb sebességi fokozatba”. A pilóták december 31-én repüléssel búcsúztatták az óévet, s másnap egy gyakorló riasztás miatt ismét a balti légteret „hasították” a Gripenek – fogalmaztak. Az ünnepeket a családtól távol töltő katonák a nem ritkán mínusz 20 fokos extrém hidegben is „lelkesen, motiváltan tették a dolgukat, ezzel biztosítva a légtérrendészeti szolgálat hatékony működését” – idézte a közlemény Fekete Tamás alezredes, a magyar BAP kontingens parancsnokának szavait.

A HM az eddig eltelt időszakra visszatekintve hangsúlyozta: a több mint 410 repült óra alatt tudásukat éles körülmények között tesztelhették a magyar vadászpilóták, emellett a kontingens minden tagja hasznos tapasztalatokat szerzett. „A katonák teljesítményükkel ismét bizonyították, hogy a NATO megbízható szövetségeseként maradéktalanul lehet számítani a magyarokra, újabb tapasztalataikkal pedig hozzájárulnak a Magyar Honvédség védelmi képességeinek erősítéséhez” – áll a honvédelmi tárca közleményében.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2016. január 05. 15:24
Focihasonlattal: szép volt fiúk! Szintén egy focihasonlattal: kicsit ront az összképen, hogy az ellenfél az öltözőben maradt.
pimepime
2016. január 05. 14:25
Tehát anyagilag ráfizetés volt a zsoldos szolgálat.
Ígymegyez
2016. január 05. 13:48
Kár, hogy csak ennyit tud a Magyar Honvédség. Van még mit fejleszteni és nem csak a repülésben.
3M..
2016. január 05. 13:22
Nincs keresnivalónk ott. Mihamarabb jöjjenek haza. A mi feladatunk a hazánk, a Kárpát-medence védelme. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!