Alaptörvényben szabályozná a terrorveszélyhelyzetet a kormány

2016. január 12. 18:56

A „sima” veszélyhelyzet mellett önálló tényállásként rögzítené a terrorveszélyhelyzet az alaptörvényben a kormány. A javaslat értelmében terrorveszélyhelyzet esetén a kabinet olyan rendeletet alkothatna, amellyel az alkotmány rendelkezéseit nem érinthetné, de egyes törvények alkalmazását átmenetileg felfüggeszthetné, eltérhetne tőlük. Ezek a rendeletek 60 napig maradnának hatályban, és ha a parlament nem erősíti meg őket vagy nem hosszabbítja meg ezt a határidőt, 60 nap után hatályukat veszítik.

2016. január 12. 18:56

Alkotmánymódosítást javasol a kormány, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedden, a Simicskó István honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti budapesti egyeztetés után. A tárgyaláson a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP képviseltette magát, az MSZP nem vett részt rajta.

Ha a parlament elfogadja az alkotmánymódosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethetne. Ebben a helyzetben a kabinet olyan rendeletet alkothatna, amellyel az alkotmány rendelkezéseit nem érinthetné, de egyes törvények alkalmazását – sarkalatos törvényben rögzített szabályok szerint – átmenetileg felfüggeszthetné, eltérhetne tőlük. Ezek a rendeletek 60 napig maradnának hatályban, és ha a parlament nem erősíti meg őket vagy nem hosszabbítja meg ezt a határidőt, 60 nap után hatályukat veszítik. Emellett terrorveszélyhelyzetben a honvédség segíthetné a rendőrség munkáját a belbiztonsági feladatokban – ismertette Gulyás Gergely, emlékeztetve, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben már volt erre példa.

A fideszes politikus jó esélyt lát arra, hogy a módosítás megkapja a szükséges kétharmados többséget az Országgyűlésben. Mivel az alaptörvény megváltoztatásához az összes képviselő kétharmadának támogatására van szükség, ellenzéki igen szavazatok is kellenek hozzá.

Az MSZP nem volt ott az egyeztetésen

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese, a parlament alelnöke elmondta, a kabinet szerint az európai biztonsági helyzet megváltozására tekintettel szükséges a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó egyértelmű alaptörvényi szabályozás. Szavai szerint a kormányzati javaslattal az alkotmányban most is megtalálható veszélyhelyzethez hasonló terrorveszélyhelyzet mint önálló tényállás jönne létre. Plusz garancia lenne, hogy a köztársasági elnököt és az Országgyűlés állandó bizottságait folyamatosan tájékoztatni kellene – tette hozzá.

Gulyás Gergely sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP nem tett eleget a honvédelmi miniszter meghívásának. „Úgy látjuk, hogy a szocialista párt nincs abban az állapotban, hogy egy ötpárti egyeztetésen saját álláspontot meg tudjon fogalmazni” – mondta. Tájékoztatása szerint a Honvédelmi Minisztériumban tartott megbeszélésen a Jobbik és az LMP konstruktív hozzáállásról biztosította a kormányt, a nyilatkozataik a lényeget tekintve támogatást mutattak, a részletekben azonban voltak viták.

A politikus kérdésre közölte azt is, hogy a Fidesz minden olyan felvetést támogat, amely az önkéntes alapon szerveződő haderő megerősítését teszi lehetővé.

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PiriReis
2016. február 18. 16:23
A jelenlegi helyzet alapján az Orbán Viktor vezette kormány bebiztosította a helyzetét,hatalmát. Lehet ellenkezni,probálkozni, de nincs sok értelme,nagyon sok pénz kerül a kasszába.A paksi atomerőmű bővítésével olyan mennyiségű pénzhez jut a kormány,amivel ma (vagy holnapután),Magyarországon senki sem veheti fel a versenyt!
BőröndÖdön
2016. január 13. 08:32
Ebbe fog belehülyülni az állampárt...
Zokni
2016. január 13. 08:10
Korrekt kis hír. De hát mit várjunk a főleg az inkább az ellenzéket támogató, illetve a nem szavazó (no meg a propaganda előnyre igényt nem tartó, kormánypárti) polgárok pénzéből fenntartott állami sajtószolgálattól? Nem írták, hogy mit mondott az Mszp, nem írták, hogy miként foglalt állást az LMP világosan és megcáfolhatatlanul az ötlettel szemben. A Magyar Rádió MOST (13-án reggel) is ezt az egyoldalú, tehát hazug tudósítást nyomja félóránként. ... Ja, hogy mit várjunk? Hát hogy elmenjenek a... ...a büdös Felcsútba.
Tintamin
2016. január 12. 22:42
Az ugye megvan, hogy folyamatos vészhelyzet van szeptember óta, amit 1 hónapra "terveztek", de sajnos még nem sikerült feloldani? Ennyit erről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!