Törökország a Boszporuszt is lezárhatja az oroszok előtt

2015. december 08. 09:46

Tartós török-orosz konfliktusra számít a Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-szakértője. Póti László az M1 kedd reggeli műsorában kifejtette: Törökország akár a Boszporuszt is lezárhatja az oroszok előtt, ha a konfliktus valóban elhúzódik.

2015. december 08. 09:46

Törökország akár le is zárhatja a Boszporuszt, ha fenyegetve érzi magát az Oroszországgal kialakult konfliktus miatt – jelentette ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-szakértője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Póti László elmondta, hogy a tengerszoros használatát nemzetközi egyezmény szabályozza, amelynek értelmében katonai vészhelyzet esetén a törököknek jogukban áll korlátozni a hajóforgalmat. Hozzátette, hogy ez nem valószínű, de lehetséges forgatókönyv.    

A szakértő úgy fogalmazott, hogy a törökök – miután lelőtték az orosz repülőgépet – túl későn és túl keveset kínáltak Moszkvának, ezért a konfliktus várhatóan tartós lesz. Véleménye szerint az események nagyjából a várt mederben folynak. Drasztikus lépéseket egyik fél sem tett, bár felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország addig nem tudott keményen fellépni, amíg tízezer számra turistáskodtak Törökországban állampolgárai. Most, hogy ez már nincs így, akár komolyabb akciót is végrehajthatnak. 

Póti László nem állította, hogy Moszkva készül ilyesmire, de azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja. Oroszország és Törökország kapcsolata azután romlott meg, hogy a török légierő lelőtt egy szíriai célpontokat támadó orosz vadászbombázót, miután Ankara állítása szerint megsértette a török légteret. Moszkva tagadja a légtérsértést, az eset óta pedig szankciókat jelentett be Törökországgal szemben, és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatásával vádolta Ankarát.

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Iskender
2015. december 08. 14:23
Olajboszporusz a török-szír határon. Nagyon részletes: https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=nMA4B2ZnQ2o&app=desktop
Akitlosz
2015. december 08. 13:11
Kell ám riogatni. Messze nem Póti László hatásköre ebben dönteni. Nagyot mondani bárki tud, még én is. Akár a III. világháború is kitörhet.
Iskender
2015. december 08. 12:48
Vajon mit csináljanak az irakiak, a szírek a határ túloldalán engedély nélkül ott tartózkodó török katonákkal, akik a legtöbbször olajszállítmányokat kísérnek? Már az amerikaiak is követelik annak a 100 km-es határszakasznak a lezárását, ahol a kisebbik Erdogan az üzletet csinálja.
Zoziusz
2015. december 08. 12:27
Cserèben az oroszok lezárják a Földközi tengert előlük azzal a 40 tengeralattjáróval :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!