Norvégia tényleg feloldotta a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek zárlatát

2015. december 10. 18:17

Megerősítette Norvégia, hogy 19 hónap után feloldotta a Norvég Civil Támogatási Alap által Magyarországnak szánt pénzek zárlatát.

2015. december 10. 18:17

Norvégia megerősítette csütörtökön, hogy 19 hónap után feloldotta a Norvég Civil Támogatási Alap által Magyarországnak szánt pénzek zárlatát. Vidar Helgesen, Norvégia Európa-ügyi minisztere az oslói parlamentben közölte: Magyarország ígéretet tett arra, hogy nem avatkozik bele a pénzek elosztásába, az adóelkerülés miatt indított eljárást pedig ejtették. 

„A magyar hatóságok megígérték, hogy tartják magukat az aláírt megállapodásokhoz” – mondta Helgesen.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de több százmillió euróval támogatja a kelet-közép-európai országok gazdaságát, a demokrácia, a környezetvédelem és az emberi jogok előmozdítását a térségben. Tavaly azonban Oslo 153,3 millió euró folyósítását függesztette fel, azzal vádolva Magyarországot, hogy megsérti a korábban kötött megállapodásokat, s törvénytelenül lép fel a pénzeket kezelő civilszervezetek ellen. A magyar kormány szerint a norvég alapon keresztül Norvégia a magyarországi ellenzékhez köthető csoportokat is támogatott.

Az Ökotárs alkalmatlan

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön tudatta: a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében megállapodás született, így a korábbi viták ellenére újraindul a program, és az alapból felhasználható lesz 37-40 milliárd forint, az elszámolási időszakot pedig meghosszabbítják 2017 áprilisáig. Így befejeződhetnek a 2007-2013 közötti pályázati programok. 

A 2014-2020-as időszak esetében azonban még vita van arról, hogy a norvég pénzeket ki ossza ki. A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen a marsallbot –  fogalmazott. Közölte egyúttal, nincs oka bocsánatkérésre a norvég alap ügyében, mert az Ökotárs Alapítvány szerinte alkalmatlan volt a pénzek kezelésére, visszaélt a norvégok bizalmával. Hozzátette: ragaszkodnak ahhoz, hogy a jövőben az alapítvány ne vegyen részt a pénzek elosztásban.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. december 11. 11:45
A másik oldalról: "A norvégok által készített vizsgálat merőben más eredményt mutat, mint a Kehié, eszerint az Ökotárs vezette négytagú konzorciumot kiválóan választották ki erre a feladatra. A jelentés szerint a támogatások elosztása professzionális és teljesen átlátható módon történt, sőt, a Magyarországon megvalósult gyakorlatot más országok figyelmébe is ajánlják." Újabb vádaskodások következnek?
Lotti
2015. december 11. 07:58
Végtelenül kiábrándító ahogyan MANDINER ezt a hírt két olyan anyag közé (Lázár és Brüsszel, illetve Németország és saría) közé rejtette a még olvasható lehetséges legapróbb betűkkel amelyek elvonják a figyelmet ettől a sokkal fontosabb hírtől. A lényeg, Magyarországot csuklóztatták egy ügyben amihez a norvégoknak joguk van, de erkölcsi alapjuk nincs. Ezeket a pénzeket Norvégia és Svájc szerződés alapján azért fizeti, mert mert így kapja meg az összes kereskedelmi kedvezményt ami csak a tagállamokat illetné meg. Jobb lenne ha ez is a közös kasszába folyna be. A dolog másik oldala, hogy a magyar kormány meg a helyi civil vagy (álcivil) alakulatokat csuklóztatja, bunkósbotként használva a hatóságokat. Bunkóság ! Mit ér a kormányzati propaganda ami jogosan a szemétbe dobandónak ítéli a szocialista-szadeszes ámokfutást, amikor önmaga még a tisztességesség látszatát sem tartja fenn cselekedeteiben.
áfonya
2015. december 11. 05:01
Soros elvtárs pénzeli a norvégalapítványt ,az alapítvány meg a ballibsi tüncizőket pénzeli.Budapesti útcákon ismét megjelennek a fizetett hőbörgők .Most már tudjuk a kormány ellen kik is a lázítók.
áfonya
2015. december 11. 04:57
Norvég támogatás szüneteltették a tüncizések is abba maradtak. Ismét ömlik a judáspénz ,elindul a ballibsik köpködő számítógépdobáló műsoruk....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!