Nézőpont Intézet: Helyreállt a centrális erőtér

2015. december 16. 14:11

A Fidesz-KDNP a idei huszonhat százalékos mélypont után év végére harmincnégy százalékosra tudta növelni szavazótáborát – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Ezzel szerintük visszaállt a tapolcai választások után kibillent centrális erőtér. A Jobbik az akkori támogatóinak felét az év végére elvesztette, miközben a baloldali ellenzék sem tudott az év során erősödni.

2015. december 16. 14:11

Az év győztese a pártok közötti versenyben a Fidesz-KDNP. A kormánypártok az év elei 26 százalékos mélypontról 34 százalékra tudtak erősödni – derült ki a Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából, mely 2015. december 3-7. között ezer fő megkérdezésével készült.

A felmérés alapján a Nézőpont úgy véli: a kormánypártok nyolc százalékos erősödésével az év végére visszaállt a Jobbik tapolcai győzelme után megbillent centrális erőtér. A jobbik a tapolcai választások utáni húsz százalékos támogatottságát nem volt képes megtartani, ma a teljes lakosság tíz százaléka támogatja a pártot. A néppártosodási program egyenlőre tehát szerintük nem járt sikerrel.

A baloldali ellenzék továbbra sem tudott megerősödni. Az MSZP szavazótábora tíz százalék körüli, DK az év folyamán stagnált, az LMP a parlamenti küszöböt határán billeg, míg az Együtt és a PM népszerűsége alig mérhető. 

A legvalószínűbb listás eredmény, ha a potenciális szavazókat vesszük figyelembe, jelenleg az alábbiak szerint alakulna: Fidesz-KDNP 48, a Jobbik 21, MSZP 11, a DK 9, az Együtt és a PM 1-1, az LMP tábora pedig 4 százalékot kapna.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. december 17. 08:00
Gombóc XVI. Artúr [Hozzászóló kiszűrése] 2015. december 16. 17:20 Nem véletlen, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező (új) állampolgárok szavazhatnak levélben," Nos Elvtárs ez már régi duma, egyrészt a levélben is szavazhatnának bármelyik pártra, szóval a látványlibsiknek nem a szavazással van bajuk, hanem azzal, hogy nem rájuk szavaznak, amiről viszont ők maguk tehetnek. " míg a lakcímmel rendelkező, tehát külföldön dolgozók nem." Azok sosem szavazhattak levélben, még a fejlett demokrata Gyurcsány alatt sem. Viszont szavazhatnak személyesen, megint csak bárkire.
Tintamin
2015. december 17. 00:16
Balo mai musoraban (nem hinnem, hogy nezik vagy ha igen, ertenek az agyhalottak), ket korrupciokuyato tokeletesen, peldakkal ilusztralva elmondta, hogy 2010-tol INTEZMENYESITETT KORRUPCIO zajlik, azaz celzott torvenyekkel, kozpontilag tortenik a klienturaepites, az orszag eljutott a "state capture" allapotba. Nem letezik kozbeszerzesi korrupcio, mert a nyomozohatosag es az ugyeszseg MINDEN feljelentest elutasit. Azaz nagyon-nagyon mely szintre jutott az orszag, gyakorlatilag az allam reszeve valt a lopas, mindennapunkat erinti, nem letezunk nelkule. Thanks, Mr. Orban...
Brigadéros
2015. december 16. 21:50
Orbánt külföldön is egyre többen respektálják, nem csoda ez az eredmény.
Selamat
2015. december 16. 17:26
"A Fidesz-KDNP a idei huszonhat százalékos mélypont után év végére harmincnégy százalékosra tudta növelni szavazótáborát" Drága szoclibsikéim, erről ennyit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!