Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Korrektor.hu: Média-önszabályozási fórum indul az etikus újságírásért

2015. december 07. 16:31

Széleskörű összefogással indul el a hazai sajtó önszabályozási fóruma, a korrektor.hu. Az oldalon bárki bejelentheti, ha az etikai kódex megsértését tapasztalja, az eseti szakmai bizottságok pedig a jogi útnál gyorsabban és egyszerűbben vizsgálják ki a panaszt. Döntésüket a csatlakozó médiumok magukra nézve kötelezőként ismerik el.

2015. december 07. 16:31

Új média-önszabályozási fórum indul szakmai szervezetek összefogásával; a Korrektor fórum célja, hogy a csatlakozó szervezetek betartsák az etikus újságírás szabályait és azokért a nyilvánosság előtt feleljenek.

Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fóruma Egyesület elnöke hétfőn, az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a kezdeményezésükre létrejött Korrektor mögött széleskörű szakmai összefogás áll, így többek között a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete is az alapítók közé tartozik. Azt írták, hogy az etikai kódex 2012-es elfogadása után ez a következő nagy lépés a minőségi sajtó felelős, transzparens és számonkérhető működése felé.

Bárki jelezheti panaszát

A korrektor.hu oldalon keresztül bárki jelezheti, ha egy sajtóközlés szerinte megsértette az etikai kódexet, és a szervezet ezt kivizsgálja. Ez a jogi útnál nemcsak gyorsabb és olcsóbb megoldás, de sok olyan vélt sérelem is orvosolható ezen a csatornán, amely nem jogi természetű.

A vitás kérdések eldöntésére eseti háromfős szakmai döntőbizottság áll fel, amelynek határozatait a csatlakozó szerkesztőségek magukra nézve kötelezőnek fogadják el. A korrektor.hu indulásától az alapítók egyebek mellett azt remélik, hogy nő a társadalom bizalma a sajtó iránt, csökken a peres ügyek száma, etikusabbá válik az újságírás, erősödik a kapcsolat a sajtó és közönsége között, a panaszügyek tanulságai beépülnek a sajtó, a jogalkalmazás és a jogalkotás mindennapjaiba, és a szakmai viták erősítik a sajtó szabadságát és minőségét.

Határon túli szervezetek is együttműködnek

Az alapító szervezeteken túl együttműködés indult az Önszabályozó Reklám Testülettel és a Média Önszabályzó Testülettel is, utóbbinak tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Protestáns Újságírók Szövetsége és a Sajtószakszervezet mellett, a határon túli magyar sajtóegyesületek közül a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete is. Az együttműködés lényege, hogy a felek konzultálnak olyan ügyekben, amelyekben mindkét oldalon van érintett tag.

A tájékoztatás szerint a projektet az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatta.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 21:01
Most szólok hazudik az Index, Origó, Népszava, Népszabadság, Kuruc info, 444, Most mi lesz?
kitiltott
2016. január 10. 15:12
Először is azt kellene eldönteni ki dzámit újságírónak Papir újságírók? A netes hírgyáftók A bloggerek is Azok a politikusok akkm tollat ragadnak és cikkeket írnak a Népszavának. Vagy ha nem akkor ki?
krutyifix
2015. december 10. 00:56
ez olyan mint mintha a vámpír szektának felajánlnák, hogy lépjen be a vegetáriánus klubba....
veletlen
2015. december 10. 00:56
Nem feljelentés. Visszajelzés. Érted, te mondd meg, hogy ő mit baszott el. És ha nem mondasz semmit, jól dolgozott, hiszen senki nem kifogásolta. Mintha az újságírók és a szerkesztők nem tudnának pontosan, mikor ferdítenek, hazudnak, rágalmaznak, mocskolódnak. Értelmiség. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!