„Tényleg szép életünk volt” – az utolsó felvétel Göncz Árpádról

2015. november 06. 10:28

„Szerelembe oltott barátság volt” – mondja Göncz Árpádné Göntér Zsuzsanna. Göncz Árpád és felesége 69 éven át voltak házasok, a második világháború alatti megismerkedésükről, és az együtt töltött évtizedekről mesélnek egy 2013-ban készült interjúban, aminek egy részletét a Mandiner rendelkezésére bocsátottak készítői.

2015. november 06. 10:28
mandiner .

Kőszeg Áron és Petri-Lukács Ádám 2013-ban készítettek interjút Göncz Árpáddal és Göncz Árpádné Göntér Zsuzsannával a XX. Század Intézet megbízásából. A szerzők a Mandiner rendelkezésére bocsátották a beszélgetés egy részletét, melyben a világháború alatti megismerkedésükről, és 69 éven át tartó házasságukról vall a volt köztársasági elnök és felesége:

Göncz Árpádné Göntér Zsuzsanna: Árpád utált táncolni sajnos. De én nagyon szerettem táncolni, és nagyon jól éreztük magunkat, és akkor este tízkor szépen gyalog hazamentünk, mert akkor villamos már nem járt, mert attól kezdve elsötétítés volt. De azért haza lehetett gyalogolni... és csak dumáltunk. Dumáltunk és dumáltunk. Hát az Árpád akkor is egy nagy dumás volt. (...)

Szerelembe oltott barátság volt. Vagy fordítva? Szóval valami ilyesmi volt. Világéletében nagyon optimista volt. Hát meg volt némi történelmi tapasztalata, tudása.

Göncz Árpád: Tényleg szép életünk volt. Megítélésem szerint semmi problémánk nem volt egymással.

Göncz Árpádné Göntér Zsuzsanna: Mi egy dumás házaspár voltunk ám mindig, úgyhogy mi mindent megbeszéltünk.

Göncz Árpád: Mindent megbeszéltünk...

Göncz Árpádné Göntér Zsuzsanna: Hát persze. Meg egyáltalán: rengeteget beszéltünk. Időnk is volt rá...

Tudomásunk szerint az interjút követően már nem készült felvétel a volt köztársasági elnökről.

Az életének 94. évében elhunyt Göncz Árpádot pénteken délután három órakor helyezik végső nyugalomra Budapesten, az Óbudai temető 16-os parcellájánál.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2015. november 07. 09:17
Azoknak a családoknak is szép élete volt, akit Árpád az özvegycsináló felnyomott a siralomházban saját kis nyomorult életét mentve? Na ennyit a forradalmár Árpádról. Kovács Béla forog a sírjában Őt is Árpád mószerolta Rákosi pajtásbál, róla írt jelentést. Árpád pont olyan sunyi volt köztársaság elnöknek, mint embernek csak is saját és az SZDSZ érdekeit védte.
Peter8811
2015. november 06. 20:41
Nekünk is szép életünk volt egészen Bokros Lalyos bácsi nyugdíjfelezéséig, neki elfogok menni a temetésére.
kuzmics
2015. november 06. 20:15
Illő módon emlékezik a Mandi!
Morgen
2015. november 06. 18:57
Mondjuk a VV akárkik helyett lehetne megszólítani olyan embereket, akik a küzdelmeik ellenére is meg tudták becsülni a társukat és a családjukat. Ma ez nem trendi. Bárki, aki elégedett a társával, örömét leli a gyerekeiben, a munkájában, az képes egész életet élni. Nem minden a pénz, a politika meg nem az a terep, ahol mindennapi az emberséges megnyilvánulás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!