Kis-Benedek József: Célkeresztben az Iszlám Állam (Ludovika Szabadegyetem)

2015. november 26. 14:13

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában az Iszlám Állam születését és kilátásait elemezte Kis-Benedek.

2015. november 26. 14:13

„Az Iszlám Állam (ISIS) egy jó ideig még biztos nem fog megszűnni, de egyre jobban szorul majd a hurok a nyaka körül” – mondta a Ludovika Szabadegyetemen tartott előadásában Kis-Benedek József 2015. november 11-én. Az NKE Nemzetbiztonsági Intézet munkatársa szerint most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam további terjeszkedését.

Az Iszlám Állam megalakulása kapcsán a nyugati világ felelősségét vetette fel előadásában Kis-Benedek József. A szakember szerint az amerikaiak egyik legnagyobb hibája az volt, hogy a háborút követően az iraki hadsereget „szétzavarták”, a biztonsági szolgálatokat megszüntették. Ez vezetett oda, hogy az ISIS jelenlegi vezetőinek többsége korábban Szaddam Husszein hadseregének meghatározó alakjai voltak. Szíria korábban egy jó gazdasági teljesítményt nyújtó, fontos kulturális értékekkel bíró ország volt, amely mára szinte teljesen leromboltak a harcok. Kis-Benedek József szerint a nyugati világnak már korábban kellett volna észlelnie a problémákat, akkor talán nem lenne ilyen súlyos a jelenlegi helyzet. Ráadásul az amerikaiaknak sem jó az ázsiójuk a térségben, jelentős nyugat-ellenesség alakult ki a környező országokban. A nemzetbiztonsági szakértő úgy látja, hogy az Iszlám Állam sokat „plagizált” az al –Káida terrorszervezettől, mind eszközeiben, mind módszereiben. Az al –Káidá egy húsz éves időtartamú stratégiai tervvel rendelkezett, amelynek része volt egy kalifátus megalapítása is, amelyet már az iszlám Állam valósított meg. Az ISIS vezetője az iraki származású Abu Bakr al-Baghdadi, aki korábban Irakban szerzett egyetemi végzettséget, majd doktorátust. Kis-Benedek József elmondta, hogy az Iszlám Állam egy olyan gerillaszervezetként értelmezhető, amely szeretne állam lenni és a céljai eléréséhez terrorista módszereket alkalmaz. Az ISIS azonban a modern technika vívmányait is jól használja, így nagyon meghatározó a médiatevékenysége és egyre erőtejesebben használ kibertechnológiákat is, amihez folyamatosan toborozza a jobbnál-jobb informatikai szakembereket. Az Iszlám Államnak más terrorszervezetektől eltérően egyre jelentősebb nehézfegyverzete is van, köztük sok amerikai harckocsi, amelyeket hódításaik során tulajdonítanak el ellenfeleiktől. A pénzügyi finanszírozás területén is új módszert vezettek be: adót szednek a területükön élőktől. Anyagi javaik többségét bűnözésből szerzik, az emberrablás, a csempészet, a szervkereskedelem és a védelmi pénzek szedése mindennapi tevékenységük részét képezik. Ugyanakkor tagjaikat jól megfizetik, a zsoldosoknak például 2-3 ezer dolláros fizetést adnak. Ők az ISIS haderejének egyre jelentősebb részét adják és megnőtt az Európából érkező harcosok száma is. A szakértő szerint például Franciaországból mintegy 1200-an, a nyugat balkáni országokból pedig 400-an vesznek részt a harcokban az ISIS oldalán. „Ha ezek a harcosok egyszer hazamennek, az Európára nézve komoly fenyegetést jelent majd”- véli Kis-Benedek József, aki szerint a konfliktust tovább mélyíti a sok etnikai csoport - szunnita arabok, alaviták, keresztények, zsidók – jelenléte is.

Az előadásban szó volt a szír elnökről, Bassár el-Aszadról is, akiben a lakosság többsége még mindig bízik. A hatalmon maradását támogatják az irániak és az oroszok is. Utóbbiak beavatkozás új lendületet vitt a küzdelembe - fogalmazott a szakértő, aki szerint sajnos ez az amerikai-orosz szembenállást is erősítette. Az ISIS elleni támadások száma azonban még így is meglehetősen kevés, a szövetségesek részvétele a légi csapásokban csak mintegy 10 százalék. A szárazföldi bevetést egyelőre egyik fél sem meri felvállalni, hiszen az valószínűleg sok áldozattal járna, elsősorban a városi harcok miatt. Az oroszoknak mindenesetre ez egy jó lehetőség, hogy új fegyvereiket élesben próbálhassák ki - véli Kis-Benedek József.

A szakértő szerint a legfontosabb cél teljesülni látszik, az Iszlám Állam területi terjeszkedése mintha megállt volna. Az ISIS és a világ különböző térségeiben működő terrorszervezetek között azonban egyre szorosabb kapcsolat alakul ki, ez a globális terjeszkedésüket segíti. A Sínai-félsziget felett, feltehetően terrorakció miatt lezuhant orosz utasszállító repülő tragédiája az egyiptomi turizmust, és az ország gazdaságát is tönkreteheti, ami egy újabb biztonságpolitikai kockázatot jelenthet a térségben. Az Iszlám Állam jövőjével kapcsolatban elhangzott: bár a forrásaik kezdenek kimerülni és újabb területeket sem nagyon tudnak szerezni, az ideológia azonban még sokáig fennmarad. „A szervezet nem fog máról holnapra megszűnni, de egyre jobban kezd szorulni a hurok a nyaka körül” – mondta Kis-Benedek József.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!