Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az Alkotmánybíróság előtt tüntettek a Quaestor-károsultak

2015. november 17. 14:38

Erkölcsileg megsemmisült az Alkotmánybíróság a testület székháza előtt tüntető Quaestor-károsultak szerint, akik többek között teljes kártalanítást követeltek. A demonstrálók szerint a kormány „sunyin taktikázik”, beleértve Orbán Viktort, Matolcsy Györgyöt és Szijjártó Pétert is.

2015. november 17. 14:38

Teljes kártalanítást, a károsultak kárpótlásáról szóló törvény végrehajtását, illetve új törvény megalkotását követelték Quaestor-károsultak kedden Budapesten, az Alkotmánybíróság épülete előtt.

A csoport eredetileg azért hirdetett demonstrációt keddre az Alkotmánybíróság épülete elé, mert úgy tudták, ezen a napon születik döntést a Quaestor-törvény ellen benyújtott alkotmányossági kifogásokról. A sajtóban időközben napvilágot látott, hogy az Ab megsemmisítette a jogszabályt. A demonstráción ezt Himmer Éva aktivista úgy értékelte: az Alkotmánybíróság „erkölcsileg megsemmisült”.

Az ötven károsult részvételével megtartott demonstráción az aktivista hangsúlyozta: 104 napja, vagyis augusztus hatodikán lejárt a törvény által a károsultak kifizetésére megszabott határidő. Ennek ellenére a követelésük csupán egyharmadát, mintegy 86 milliárd forintot kapott vissza 32 ezer károsult. A kormány folyamatosan arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság döntésére várnak a kártalanítással, ám ennek nincs halasztó hatálya a törvény végrehajtására – tette hozzá. Most végleg kiderült – folytatta –, hogy mindez „sunyi taktikázás” volt, egy politikai kör segítette a példátlan csalást, hiszen az „kormányzati összefonódás nélkül elképzelhetetlen lett volna”.

Kálmán-Pikó István aktivista az MTI-nek elmondta: értékelésük szerint a Befektető-védelmi Alaptól (Beva) mindenkinek meg kell kapnia hatmillió forintig a kártalanítást, ám a Beva csak a fiktív kötvények után fizetett. Ez azt jelenti, hogy van, aki csak 2,8 millió forintot kapott hatmillió helyett. Ugyanakkor a Quaestor-törvény alapján harmincmillió forintig járna a kártalanítás valamennyi ügyfélnek, függetlenül attól, hogy fiktív vagy valós az általa vásárolt kötvény – fűzte hozzá, jelezve: a kifizetés elhalasztását az Ab előtt fekvő beadványokkal indokolták, holott ennek nem lenne halasztó hatálya. Kijelentette: az új helyzetben követelik a kártalanításról szóló új törvény mielőbbi megalkotását.

A demonstráción Orbán Viktor miniszterelnököt, Polt Péter legfőbb ügyészt, Matolcsy György jegybankelnököt, Rogán Antal és Szijjártó Péter minisztert, valamint Tarsoly Csabát, a Quaestor-cégcsoport vezetőjét ábrázoló életnagyságú papírmasé bábukat állítottak fel. Emellett transzparenseket emeltek a magasba, „kamu kötvény”, „kamu törvény”, „kártalanítást!” feliratokkal. Az emberek  a többi közt azt skandálták, hogy „nem hagyjuk”, „maffia”, „tolvaj banda”, „igazságot!”.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. november 17. 21:34
Elmentek a jó kurva anyátokba! Nehogy már nekünk kelljen kifizetni az uzsorákodásotok veszteségét! Börtönbe az összessel!
cutcopy
2015. november 17. 16:28
"ötven károsult részvételével" Most épp questor károsult szerepben, de ezek voltak már trafikkárosultak, tüntettek az internetadó ellen azaz alapvetően ott voltak mindenhol a kormány ellen..
Onurisz
2015. november 17. 16:07
Erkölcsileg azok semmisültek meg akik nagy tételben kaszinóztak a Q-nál és most követelik, hogy a mi adónkból fizessék ki őket. Pontosan ismerték a befektetés kockázatát. Nem tévesztették meg őket olvashatatlan és értelmezhetetlen szerződésekkel, mint a devizahiteleseket az "aranykorban", ráadásul a befektetéskor túl voltunk a pénzügyi válságon, amely józanságra intett mindenkit. Ha az extra haszonból nem tetszettek megkínálni minket, akkor most, amikor megtörtént a baj, a mi pénzünk után ne tessenek nyúlkálni!
Zokni
2015. november 17. 15:57
Magam részéről CSAK akkor találnám igazságosnak a 6 milkó fölötti kártalanítást, ha az állami tisztségviselők elismernék a felelősségüket, és levonnák a konzekvenciát emiatt... Más kérdés, hogy az sem történt meg, állítólag azért, mert a BEVA pénzét a baráti bank nemrégiben történt bedőlése leszívta... A 30 millióról szóló "törvény" nem tudom, miért lett megsemmisítve, de biztos, hogy csak azért csinálták, hogy demonstrálják: nem hagynak bajban senkit. A demonstráció lezajlott, immár az - ezek szerint rossz - szabályra nincs szükség. Oszt' jó napot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!