OKSZ: Uniós jogba ütközik a kötelező kereskedelmi létszámemelés

2015. október 29. 13:54

Ha rákényszerítik a cégeket, hogy az ésszerűség ellenében vegyenek fel dolgozókat, akkor végeredményben többen fognak kevesebbet keresni – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

2015. október 29. 13:54

Vámos György nem vitatja, hogy a kisvállalkozásokat védeni kell, de a multik ellenében többször olyan eszközökhöz nyúlt a kormány az elmúlt pár évben, ami az EU-joggal is ellentétes. Szerinte az a tervezett intézkedés is ilyen, amely szerint meghatároznák, hogy a nagyobb üzletekben minimum mennyi munkavállalót kell alkalmazni.

Ha rákényszerítik a cégeket, hogy az ésszerűség ellenében vegyenek fel dolgozókat, akkor végeredményben többen fognak kevesebbet keresni – tette hozzá Vámos. Fel kell venni ennyi embert, ezeknek legalább minimálbért kell fizetni, erre pedig ugyanúgy nincs fölösleges pénzük az áruházaknak, mint ahogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjra se lett volna – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Azzal kapcsolatban, hogy bizonyos részterületeken munkaerőhiány van, azt mondta: az igaz, hogy nincs elég hentes, de ha most előírják nekem, hogy vegyek fel öt hentest, akkor se fogok találni. Hozzáette: a nemzetgazdasági átlaghoz képest „mindössze 15.000 forint” az átlagbérek elmaradása a kereskedelemben, így nem is állnak olyan rosszul mondjuk a mezőgazdasághoz vagy a vendéglátáshoz képest. Ráadásul a kereskedelmi szektoron belül is vannak különbségek: pont azok az áruházak fizetnek jobban, akiket ez a teher sújtana.

Vámos helyesnek tartja azt a kormányzati célt, hogy segíteni kell a kisvállalkozásokat, de szerinte ezt nem adminisztratív eszközökkel kell elérni, hanem a versenyképességüket kellene javítani. 

Arra a kérdésre, hogy az intézkedés eredményeként kivonulhatnak-e Magyarországról a nagy áruházláncok, azt mondta: ezek a cégek hosszútávon gondolkodnak és abban bíznak, hogy vagy itt, vagy Brüsszelben felülkerekedik a józan ész.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. október 30. 12:13
Hát védjék meg magukat a kereskedők, ha tudják. Ez ugye megint a CBA helyzetbe hozása egyébként. A nagyárauházaknak pont ez a lényege, hogy kevesebb bennük a kiszolgáló személyzet. A több dolgozó miatt jelentősen megugró bérigény az árak emelését vonja maguk után, és akkor már megéri a sarki cba-ban vásárolni, hiszen semmit nem tud spórolni az ember a hipermarkecben vásárlással.
Zsolt75
2015. október 30. 07:19
Az sem jó, hogy az Aldiban az egy szem kasszás rohangál feltölteni, és a bizt. őr szól neki, ha valaki fizetne, de azt sem tartanám életszerűnek, ha a Metroban minden soron állna egy eladó.
Spiler
2015. október 30. 03:09
Nem kell nekik több embert felvenni, csökkenthetik az alapterületet például. Kevesebbetbsem krll keredniük az alkalmazottaknak. Többet kell eladni. Végre van remény valami színvonalra a kereskedelemben.
Mohamed Vlagyimirovics Bronstejn
2015. október 29. 17:10
Na ez a bácsi is kb. a dinoszauruszok kihalása óta ül ebben a gittegyletben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!