MNO: Folyamatosan járnak orosz gépek a légterünkben, de nem bombázók

2015. október 28. 12:46

A Magyar Nemzet információi szerint kizárható, hogy az elmúlt időszakban orosz bombázók jártak volna Magyarország légterében, bár tény, hogy repültek át felettünk az orosz légierő kötelékébe tartozó gépek, amelyek Szíriába tartottak.

2015. október 28. 12:46

Szeptemberben két, az orosz légierő kötelékébe tartozó katonai repülőgép, feltehetően egy IL-62-es és egy IL-76-os haladt át a magyar légtéren – idézi fel a Magyar Nemzet annak kapcsán, hogy most kiderült: orosz bombázók viszont nem jártak felettünk. A két gép áthaladása után a Párbeszéd Magyarországért kérdezte közleményben: „Mit keresnek orosz bombázók Magyarország légterében?

A lap információi szerint úgynevezett diplomáciai átrepülés történt. Úgy tudják, az orosz bombázók valószínűleg a jelentősen rövidebb, Irakon és Iránon keresztül vezető útvonalon repülnek, hogy szíriai célpontok ellen hajtsanak végre légicsapásokat. 

Az viszont nem egyértelmű, hogy ha van rövidebb biztosított útvonal a közel-keleti ország felé, akkor az említett két gép miért nem azon keresztül érte el úticélját – veti fel a Magyar Nemzet. Lehetséges válasznak tartják, hogy az orosz vezetés az érintett országok együttműködési hajlandóságát tesztelte. Okkal: Bulgária nemet mondott az orosz gépek berepülésére.

Mivel a Magyarországon át vezető légi útvonal Lengyelország légterét is érinti, Varsó és Moszkva feszült viszonyából következően kizárható, hogy az oroszok bombázókat is irányítottak volna erre – írják. Ennél is világosabb bizonyíték erre, hogy a lap megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: „Oroszország budapesti nagykövetsége a KKM BTDF Diplomáciai repülési részlegéhez nem nyújtott be repülési engedélykérelmet orosz harci légi járművek részére.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság pedig ezt írta: „A legutóbbi hivatalos megkeresés a KKM részéről október 15-én érkezett, október 16-ra szólt a repülés, 1db Il–76-os polgári lajstromjelű légijármű, állami megjelöléssel, »humanitárius segély Szíriába és orosz személyek evakuálása« céllal. A repüléshez a KKM, valamint a Szakszolgálatok hozzájárultak.” Hozzátették: „Folyamatos az oroszok általi használat az év egészét tekintve; az átrepülések mennyisége nem tért, illetve tér el a korábban megszokottaktól”

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. október 28. 20:54
Mintha néhány éve egy kémrepülő is átrepült volna felettünk. Vagy rosszul emlékszem? Persze azok nem kértek engedélyt, viszont lázasan fényképeztek.
oskar
2015. október 28. 15:32
Ha Magyarország felett repültek akkor més NATO ország felett is átrepülhettek mert Ukrajna kizárt. Szerintem Obama és Putyin ezt szentesíthette. Így a NATO engedélyt adhatott. Mi meg NATO ország vagyunk.
files32
2015. október 28. 15:30
Kerítést kell építeni.
zalai láma
2015. október 28. 14:23
Engem az itt gyakorlatozgató,az országban le-föl grasszáló amaerikai páncélosok sokkal jobban aggasztanak! Minél előbb ki kell baszni az amcsikat is az országból,semmi keresnivalójuk itt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!