Martonyi: A polgár egy közösségi ember, aki befogadó

2015. október 03. 16:14

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület Polgári Gondola című tanácskozásán arról beszélt Martonyi János, volt külügyminiszter, hogy a polgár szabad, felelős, közösségi ember, aki közössége sikerét is szem előtt tartja, és nem bezárkózó, nem kirekesztő, hanem befogadó.

2015. október 03. 16:14

A polgár mindenekelőtt szabad, felelős, közösségi ember, aki nemcsak saját boldogulását, hanem közössége sikerét is szem előtt tartja, ugyanakkor nem bezárkózó, nem kirekesztő, hanem befogadó – hangsúlyozta Martonyi János volt külügyminiszter a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület Polgári Gondola című, most huszadik alkalommal megrendezett szombati budapesti tanácskozásán.

Martonyi János – aki korábban a szervezet elnöke volt – azt mondta, a kilencvenes évek közepén létrehozott egyesület alapításának konkrét célja „ma már nem időszerű”, hiszen ez az volt, hogy elősegítsék a polgári oldal – mára megvalósult – politikai egységének megteremtését. Másik célként a polgári értékek politikába, közéletbe, mindennapi életbe való bevitelét említette. A polgár tudja, hogy „nincs igazán egyéni identitás, nem találhatja meg igazán önnön magát közösségi identitás nélkül” – jelentette ki.

Martonyi János hangsúlyozta, működésük húsz esztendejét végigkísérte és a következő időre is meghatározó lesz az a gondolat, hogy „a polgár nem egy különleges társadalmi csoport, nem egy kivételezett, jobb helyzetben lévő réteg; pont ellenkezőleg: polgárok vagyunk mindannyian, ha így akarjuk”.

Balog: Értékeltük a polgári kormány eddigi öt évét

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, egyben a szervezet elnöke az eseményen elmondta: elkészült az Idők jelei című tanulmánygyűjtemény, amelyben a polgári kormány elmúlt öt esztendejét tekintik át „önkritikusan, kritikusan és egy kritikus szolidaritással”. Hozzátette: a több száz oldalas munkában a legjobb szakemberek értékelik mindazt, amit a polgári kormány elért és „elmondjuk, hogy mit várunk a következő évekre”, a polgári értékrend szempontjából közelítve meg a témát.

Felidézte: fél éve döntötték el, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével és a Professzorok Batthyány Körével közösen elvégzik ezt a munkát, amelynek 45 oldalas összefoglalója már nyomdában van.

Granasztói György korábbi elnök azt idézte fel: a szervezet története egyben az országban lezajlott változásokat is érdekesen, markánsan tükrözik, s megemlékezett az egyesület első elnökéről, Mádl Ferenc későbbi köztársasági elnökről. Kiemelte: a szervezet „kitartó tagsága” pedig akár egy szép számúra duzzadt baráti körnek is nevezhető, amelynek egyik leglátványosabb hagyománya ez a rendezvény.

A mintegy három órán keresztül tartó tanácskozás körülbelül 300 résztvevője a polgári gondolat múltját és jövőjét tekinti át a Budapest konferenciahajón, a Dunán.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. október 05. 10:00
Jó hogy szólnak uraim! Nekem olyan dézsavű érzetem van.... Mint 1953-ban. Akkor a" vas és az acél országa" lettünk.... Ma pedig mit hallok? A polgár befogadó. Ez így van rendjén. De egy két milla "vendég " érkezése után mi lennénk "A Szálloda-és Vendéglátó Ipar Országa..."Amely legalább az előbb említett "Vas és acél-országa" minősítése esetén is egy kissé túlzásnak tűnt....
kurbitalis
2015. október 04. 15:52
A polgár befogadó, de nem önfeladó, főleg nem önpusztító. A polgár védi a szűk és tágabb hazáját: családját, lakóhelyét, országát.
ElQurMinator
2015. október 03. 22:47
Jó, hogy Orbán kirúgta ezt az embert. Magam elé képzeltem azt a hajbókolást, amit leadott volna mindenfelé a magyar érdekekkel szemben a mostani irgalmatlanul nehéz helyzetben. Minden elismerésem Szijjártó Péteré, aki az utóbbi évtizedek legkeményebb magyar külügyminisztere. Nálam kiválóra vizsgázott a mélyvízben nyújtott teljesítményével. Ha ilyen kiválóan és rendíthetetlenül képviseli Magyarország érdekeit, akár még esélyes lehet majd Orbán helyére, ha majd egyszer úgy dönt Viktor, hogy visszavonul.
madarasi.abel
2015. október 03. 21:26
Öröm nézni, hogyan taszítja ki magából az áljobber közösség azokat, akik nyíltan felvállalják a saját véleményüket. Nyomjátok tovább, fiuk, döngöljétek földbe Martonyit. Én addig megyek egy kóláért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!