Jávor perli a Miniszterelnökséget a paksi fűtőelemek miatt

2015. október 16. 11:50

Jávor Benedek azt akarja megtudni a Miniszterelnökségtől, hogy igaz-e az az értesülése, miszerint az oroszokkal megkötött új üzemanyag-szállítási szerződés a korábbi verzióval ellentétben nem rendelkezik a kiégett fűtőelemek Oroszországba való visszaszállításáról. A Miniszterelnökség nem akarta kiadni a szerződést, ezért a PM-es EP-képviselő pert indít.

2015. október 16. 11:50

Miután a Miniszterelnökség megtagadta a tervezett új paksi blokkok kiégett fűtőelemeinek sorsára vonatkozó információkat, Jávor Benedek bírósághoz fordul, hogy az vizsgálja felül Lázár János döntését, és a paksi üzemanyag-szállítási szerződés titkosítását – tudatta közleményben a PM.

A PM EP-képviselője nyár elején olyan információk birtokába jutott, melyek szerint a márciusban megkötött új üzemanyag-szállítási szerződés – az eredeti megállapodással ellentétben – nem tartalmazza a kiégett fűtőelemek Oroszországba feldolgozásra való visszaszállítását biztosító rendelkezéseket. A helyzet tisztázása érdekében a képviselő júliusban adatkéréssel fordult a Miniszterelnökséghez, tájékoztatást kérve a szerződés kérdéses rendelkezéseiről. A Miniszterelnökség megtagadta az információ kiadását, arra hivatkozva, hogy az minősített adat. 

Jávor szerint viszont a kiégett fűtőelemekre, mint nukleáris hulladékra vonatkozó információ közérdekű környezeti információ, melynek megismeréséhez jelentős közérdek fűződik. Ezért a Fővárosi Törvényszéken támadja meg a Miniszterelnökség döntését – áll a közleményben. 

Mivel ezek az adatok minősített adatok, vagyis titkosak, ezért előbb a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál kell titokfelügyeleti eljárást kezdeményezni. A NAIH ennek során mérlegeli, hogy indokolt-e a szerződés teljes vagy részleges titkosítása.

Jávor Benedek  korábban már maga is kezdeményezett titokfelügyeleti eljárást az adatvédelmi hatóságnál a paksi szerződésekkel kapcsolatban, Péterfalvi Attila hivatala azonban fél éve nem válaszolt a képviselő beadványára – zárul a PM közleménye.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. október 16. 18:52
ha annyira kell te kis segg dugasz vidd haza és építs belőle házat te faszkalap szarkeverő kis majom.. ha a pöcsöd akkor a lenne mint a szád nem kellene otthon matyiznod a sötétbe
GV0917
2015. október 16. 15:37
Miért nem mégy a tundrára zuzmót enni, hasított lelkiismeretű(mert vagy magyar vagy, vagy a "választott nép fia") és körmű homo animalus létedre? Ki vagy te, hogyha csak egy pöccentésre "odanyilatkozol"(odaszarsz, ahonnan eszel, nyomoronc)ez is , amaz is a birtokunkba jutott? Kiébe? A MOSZAD-éba?.... Vesztegettél, loptál? Mert csak úgy, a szakálladra éppen úgy szarnak, mint a szavadra! Te végül is szír vagy- asszír mint királyi ősöd Szavasszar!!!!
balbako_
2015. október 16. 14:34
Ide vezet a sok Unicum.
Orvosok és mérnökök
2015. október 16. 13:28
Kicsoda?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!