Barabási Albert László: Nincs szoros összefüggés teljesítmény és siker között

2015. október 02. 19:01

A legtöbben azt gondolják, hogy minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a siker – Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató szerint ez nincs így, nincs szoros összefüggés a teljesítmény és a siker között. Az egyik legérdekesebb előadás Barabási nevéhez fűződött az Urániában tartott csütörtöki HeroiKon Nemzetközi Konferencián. Előadása után a tudomány egyik fontos kérdéséről kérdezte a fizikust a Mandiner.

2015. október 02. 19:01
Partos Bence

Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató a HeroiKon konferencián tartott előadását egy költői kérdéssel indította: miért van az, hogy Albert Einsteint mindenki ismeri, míg a hasonlóan jelentős tudományos eredményekkel rendelkező John Bardeent és James Clerk Maxwellt nem. A titok nyitja abban rejlik Barabási szerint, hogy a teljesítmény és a siker – a közhiedelemmel ellentétben – nincsenek egyenesen arányos kapcsolatban egymással, legalábbis az élet legtöbb területén nem.

A legtöbben azt gondolják, hogy minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a siker. Ezt tanítjuk az iskolákban, ezt halljuk otthon. Ki ne találkozott volna a nagy apai intelmekhez sorolható mondattal: „Dolgozzál, fiam, és meglesz az eredménye”. Hát sajnos úgy néz ki, hogy nem mindig.

A Harvardon is oktató Barabási több éves kutatási eredményeire támaszkodva rámutatott arra a tényre, hogy míg a siker közösség által meghatározott tényező, addig a teljesítmény egyéni tulajdonság; így „két egészen más állatfajról” kell beszélnünk, amelyek között az összefüggés bonyolult. Fontos, hogy tudjuk mérni a teljesítményt és a sikert is külön–külön, igaz az életnek csak kevés szegmensén, de a sport az pont egy ilyen terület. 

A jó hír az, hogy igen, a sportban tényleg egyenesen arányos a teljesítmény a sikerrel. A rossz, hogy ez szinte csak a sportban van így. A sportban egyszerű eldönteni, hogy ki a sikeresebb: aki nagyobb teljesítményre képes futásban, sikeresebb az olimpián, hiszen ő a leggyorsabb.

A művészetben például már nehezebb eldönteni, hogy melyik festmény a szebb. Amelyik festőművész alkotásai tetszenek jobban az embereknek, az a sikeresebb művész. A siker mértéke a közösség, míg a teljesítmény csak rólunk szól.

Barabási leszögezte, hogy természetesen a sikeresség elengedhetetlen kelléke a teljesítmény; de a siker maga nem csak rólunk szól, hanem a közösségről is amibe be vagyunk ágyazódva. Miután saját tudományos karrierjének hullámzásait is nagyító alá helyezte, megcáfolta azt a tévhitet, miszerint csak a fiatalok tudnak kreatívak lenni. Kutatásaival bizonyította, hogy nem lehet megjósolni, mikor pattan ki az ember fejéből egy kreatív elképzelés. 

Beszédét végül az elhangzottak kontextusba helyezésével zárta. Rámutatott arra, hogy ha a Hősök Tere egy sikeres kezdeményezés akar lenni, akkor figyelembe kell venni a közösséget is. Majd a Hősök Tere atyja, Philip Zimbardo felé fordulva hangsúlyozta: nem szabad kizárólag arra koncentrálni, hogy mindennapi hősöket neveljünk. Az is a siker kulcsa, hogy egy olyan társadalmat teremtsünk, ahol a hősöket befogadják és értékelik. 

Temetések után lép előre a tudomány

Minden tudományban ismert jelenség, hogy a neves kutatók nehezen válnak meg széles körben elfogadott elméleteiktől, holott a tudománynak egyik alappillére, hogy a fiatal tudósok igyekeznek megdönteni, kiegészíteni a fennálló téziseket.

Barabási Albert Lászlót arról kérdezte a Mandiner, mit szól ahhoz, hogy egyes matematikus kutatócsoportok megcáfolni vélik azokat a matematikai alapelveket, amelyekre a harminc éves tudományos pályája során a bizonyítottan sikeres módszereit alapozta. Ezek a hálózatkutatásra alapozott módszerek bizonyítottan elősegítik például a terrorizmus elleni harcot.

Ez tény, de mi van ha egyszer valaki tényleg megcáfolja a skálafüggetlen hálózatokkal vagy a komplex hálózatokkal kapcsolatos elméleteit? Harminc év alatt az énje annyira összefonódott a tudományos munkásságával, hogy ilyenkor nem olyan mintha valakik a puszta létezését vonnák kétségbe? 

Barabási elismerte, hogy ez egy nehéz kérdés. Természetesen senkinek nem esik jól az ilyen, de leszögezte: az ő elméletének a lényegi magjára vonatkoztatva tudományos bírálatnak még csak nyoma sem található. Amire elvétve születnek kritikus eredmények, azok csak az elméleti magjának egyes hajtásai – majd mosolyogva hozzátette: mindenesetre mindig temetések után lép előre egyet a tudomány.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. október 03. 17:30
EZ AZ ELMÉLET ÓRIÁSI!!! Kurvajó példa erre a mai kormány! Nézzük Szíjjártót, Rogánt, L.Simont, Vajnát, Habonyt, Girószászt meg a többi gerinctelen tolvajt. Zéró teljesítmény, és mekkora siker! A legfaszább szociológiai tanulmány lett a NER!
2015. október 03. 11:25
A posztkommunista társadalmakban mindig is olyan nagy mértékű volt a kontraszelekció, hogy ennek a "hagyományai" csak nehezen irthatók ki, akkor meg végképp, ha ki sem akarják irtani. Ugyanakkor az is tény, hogy semmi nem képes lefékezni egy társadalom fejlődését, mint a kontraszelekció, vagyis amikor a siker és a teljesítmény külön utakon járnak.
hegeduvono
2015. október 03. 10:54
Király Károly testvérének,Király Istvánnak a visszaemlékezései a megfigyelési irataiból: (A csíkszeredai múzeumigazgató, )„Áron” fedőnév alatt, valódi nevén Barabási László, aki 1944-ben született és 2013-ban halt meg. Ez utóbbiról érdemes több szót ejtenünk, mert nem hétköznapi kis besúgó volt. Annyira megbízhatónak tartották, hogy 1988-ban ügynökként átdobták Magyarországra azt követően, hogy Magyarország bejelentette, menedéket nyújt a romániai menekülteknek. A rendszerváltás után visszahívták, majd később újra visszaküldték, és a Magyarok Világszövetségének lett a munkatársa! Mindezekről a halálával kapcsolatban, az MVSZ Sajtószolgálatának 2013 július 16-i kommünikéjéből szereztem tudomást, amelyben felvázolták életútját. A világszövetség saját halottjának tekintette, és a Csíkszereda Kalász-negyedi köztemetőjében temette el. Sírja ott árválkodik egymagában, egy olyan parcellában, amelyet tudomásom szerint a város jövendőbeli díszpolgárai számára tartanak fenn. A forrás az Erdélyi Napló: http://erdelyinaplo.ro/aktualis/osszeallitasok/a-szekuritate-halojaban-a-kiraly-csalad
Palepoli
2015. október 03. 10:43
"Természetesen senkinek nem esik jól az ilyen, de leszögezte: az ő elméletének a lényegi magjára vonatkoztatva tudományos bírálatnak még csak nyoma sem található." Barabási nagyképű, korlátolt figura. Egy empirikusan gyakran érvényesülő triviális és közismert megfigyelést mióta neveznek elméletnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!