Vizsgálódott a csalás elleni hivatal, sokat bukhat Magyarország

2015. szeptember 30. 13:41

Lezárult az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Közgép Zrt.-vel kapcsolatos vizsgálata: ennek nyomán az Európai Bizottságnál már készülnek arra az eljárásra, amelynek keretében a nem rendeltetésszerűen felhasznált uniós támogatások visszatérítésére fogja kötelezni a magyar irányítási hatóságot – írja a Népszabadság.

2015. szeptember 30. 13:41

Akár több százmilliárd forintnyi EU-s támogatás visszafizetésére is kötelezheti Magyarországot az Európai Bíróság, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) lezárta a Közgép Zrt. uniós támogatással megvalósuló projektjeivel kapcsolatos vizsgálatát – írja a Népszabadság. A vizsgálat szerint a szervezet ajánlásai nyomán az Európai Bizottság már készül az eljárásra: a pontos összegről egyelőre nem nyilatkoznak.

Csepreghy Nándor államtitkár korábban elmondta: az OLAF mintegy félszáz, 2007 és 2013 közötti, együttesen nagyjából 500 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás ügyében vizsgálódott, a Népszabadság szerint ebből a Miniszterelnökség ki is gyűjtötte a Simicska Lajos cégéhez köthetőeket: ezek mintegy 162 milliárd forintot tesznek ki.

A Közgép a második Orbán-kormány alatt önállóan és több más céggel együtt sorban nyerte az állami tendereket, 2014-ben azonban elhidegült Simicska Lajos és Orbán Viktor viszonya – a nyílt szakításra Simicska részéről 2015 februárjában került sor. Azóta a Közgép nem nyert pályázatot; a céghez köthető emberek eltűntek a kormány környékéről; a kormányoldal pedig igyekezett új médiabirodalmat gründolni a főleg Simicska által tulajdonolt jobboldali orgánumok helyett. A gönyűi kikötőépítésre benyújtott pályázat kapcsán pedig majdnem három évre elesett a közbeszerzésektől a Közgép.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2015. szeptember 30. 15:38
orbán egy akkora hatalmas geci, hogy az sem érdekli, hogy mekkorát bukik az ország, csak a volt szobatárssal kicsesszen. Ekkora hazafi ő. Pedig a simicska milliárdokkal tömte a kis focistát. Még a plakátokat is leveteti. Legalább annyi esze lehetne a kis gecinek, hogy olyan emberen keresztül lopnak, aki kórházakat és iskolákat épít. De a focistának stadion kell.
Tintamin
2015. szeptember 30. 15:14
Nahat, hogy az egesz orbani rendszer egy velejeig korrupt, ocsmany maffia??? Megilyet!
Morgen
2015. szeptember 30. 14:48
Mikor jön el az az idő, hogy nem Magyarország, ha XY csal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!