Sok ezer migráns érkezett szombat reggelig Szentgotthárdra

2015. szeptember 19. 10:29

Több tucat busszal és vonatokkal is érkeztek a migránsok Szentgotthárdba péntek este és szombat reggel, ahonnan gyalogosan indultak el az osztrák határ felé. Sokan be sem mennek a gyűjtőpontra, hanem amint leszálltak a vonatról, indultak tovább Ausztriába.

2015. szeptember 19. 10:29

Több ezer migráns érkezett buszokkal és két vonattal az éjszaka és a szombat reggeli órákban Szentgotthárdra, akik azonban továbbra sem mennek be az ideiglenes gyűjtőpontra, hanem amint tudnak, indulnak Ausztriába. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője továbbra sem mondhatott pontos adatokat az illegális bevándorlók létszámáról, de annyit közölt, valóban több ezren vannak.

Sok-sok ezren érkeztek

Az MTI értesülései szerint péntek éjfélig 14 autóbusszal 830 migráns érkezett a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz, majd reggel 7 óráig további 30 autóbusszal és egy vonattal 2500 ember érte el a magyar-osztrák határon lévő Rába-parti várost. Nem sokkal nyolc óra után ismét begördült egy vonatszerelvény a szentgotthárdi vasútállomásra, amelyen 1000-1200 migráns utazott, akik csakúgy mint korábbi társaik, gyalogosan indultak el a határ felé.

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrök figyelik a migránsok haladását, biztosítják a közrendet, és azt is, hogy vonulásuk során betartsák a közlekedési szabályokat.

Szentgotthárdon az ipari park területén múlt szombaton állítottak fel a katasztrófavédelem munkatársai sátrakat, de az ideiglenes gyűjtőpontot eddig alig vették igénybe migránsok, a kialakult gyakorlat szerint ahogy leszállnak a járművekről, azonnal indulnak Ausztria irányába.

Buszokkal hordják a határra a migránsokat a horvátok

Szombatra virradó éjjel mintegy háromezer illegális bevándorlót szállítottak Horvátországból buszokkal a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-határátkelőre – értesült az MTI a helyszínről. Ötvenöt autóbusz érkezett péntek estétől a letenyei határátkelőhöz, ezekről a hatóságok magyar buszokra ültették át az utasokat. Az utolsó jármű hajnali negyed 6-kor indult el a határról, ahol mindvégig nyugalomban zajlott a migránsok fogadása.

Az MTI úgy tudja, hogy a buszokkal Szentgotthárdra, illetve Vámosszabadiba, regisztrációs pontokra vitték tovább a Horvátország felől érkezőket. A rendőri jelenlétet péntek estétől erősítették meg a határátkelőnél, de éjszaka honvédségi egységek is érkeztek Letenyére. A járműforgalom mindezek ellenére zavartalan volt mindkét irányba.

Az Országos Rendőr-főkapitányság éjszakai közleménye szerint a magyar-horvát határszakaszon keresztül pénteken tömegesen indultak meg illegális bevándorlók Baranya, Somogy és Zala megyébe. Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén éjfélig csaknem ötezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség, majd az érkezőket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísérték – írták.

Beremendnél is több mint ezren érkeztek

Szombaton, délelőtt tíz óráig mintegy 1200 migráns érkezett Magyarországra a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Popovics Dejan elmondta, hogy az éjszaka nyugalomban telt, a bevándorlók többsége Beremendnél lépte át a határt, onnan buszokkal szállították el őket, mások a zöldhatáron keresztül érkeztek.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. szeptember 19. 23:55
Hát ez a sok ezer kilométernyi gyaloglás hajóval, busszal, vonattal tényleg nem semmi.
==T==
2015. szeptember 19. 11:15
Valaki nem mond igazat az elfogott rendőrökről Volt fegyver, meg nem is a Magyarországon elfogott, menekülteket kísérő horvát rendőröknél, akik negyvenen vagy kevesebben voltak – ellentmondásosan nyilatkozik a magyar és horvát oldal a pénteki határincidensről. A horvát miniszterelnök tisztán fogalmaz: Zoran Milanovic szerint rákényszerítik a magyarokra a menekülteket. http://www.origo.hu/itthon/20150919-fegyver-pisztoly-horvat-hatar-rendor-menekult-hatar-magyarboly.html
==T==
2015. szeptember 19. 11:10
Orbán kapott az arcára - nem csoda, hogy 24 órája meg se mukkant.
SwordFish
2015. szeptember 19. 10:58
Go to Austria! Please! >:-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!