A migrációról tárgyalnak a visegrádi országok

2015. szeptember 04. 16:03

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az úgynevezett visegrádi, avagy V4 országok a kialakult migrációs helyzetről Prágában, miután úgy értékelték, hogy érdekeik ellentétbe kerültek a nyugat-európai államok által képviselt állásponttal. Egy cseh hírügynökség arra számít, hogy Orbán Viktor uniós csúcs kezdeményezésére is javaslatot tesz.

2015. szeptember 04. 16:03

A jelenlegi migrációs válság az egyetlen témája annak a rendkívüli visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozónak, amely péntek délután kezdődött Prágában. Bohuslav Sobotka cseh, Ewa Kopacz lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő azért találkozik, hogy megvitassa a migrációs válság legújabb fejleményeit, és egyeztesse álláspontját az európai uniós tanácskozások előtt.

Nagyon fontos találkozóról van szó arra való tekintettel, hogy szükséges egyeztetnünk a visegrádi országok álláspontját a migrációs válság közepette” – szögezte le a találkozó előtt Sobotka. A tanácskozáson a miniszterelnökök várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el, amely összefoglalja egyeztetett álláspontjaikat a migrációs problémákkal kapcsolatban.

A visegrádi kormányfői migrációs csúcstalálkozó iránt rendkívül nagy a sajtóérdeklődés. Martin Ayrer, a cseh miniszterelnök szóvivője az MTI tudósítójának azt mondta, hogy rekordszámú, több mint 160 újságíró akkreditáltatta magát a rendezvényre, amely sajtótájékoztatóval zárul.

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki kiadása szerint a migrációs válság kezelésének kérdésében ellentét keletkezett a nyugat-európai és a visegrádi országok között, ezért a prágai tanácskozás Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia számára nagyon fontos. „A V4-ek fontos csoportosulás, közös álláspontunknak nagyobb a súlya, mintha külön-külön szólalunk meg” – mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter. 

A prágai CTK hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Orbán Viktor a találkozón valószínűleg felveti egy rendkívüli uniós csúcstalálkozó megrendezésének ötletét is migrációs ügyben.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2015. szeptember 04. 19:54
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------- IZRAEL MÉGIS SZERVEZI A HARMADIK VILÁGHÁBORÚT A MIGRÁCIÓNAK IZRAEL ÉS AZ USA ZSIDÓ SZERVEZETEI AZ OKOZÓJA
pemete jakab
2015. szeptember 04. 19:42
"A migrációról tárgyalnak a visegrádi országok" Ez a probléma, hogy még mindig csak tárgyalgatnak.
abraxas
2015. szeptember 04. 18:20
Mondjuk már megvolt a sajtótájékoztató is...
ottapont
2015. szeptember 04. 17:00
Remélhetőleg sikerül félretenni az ellentéteket és előrukkolni valami megoldásfélével közösen. A magányos partizánakciónál hatékonyabb, közös fellépésre van szükség, a probléma súlya miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!