Tárki: Visszaesett a csúcsról az idegenellenesek aránya

2015. augusztus 04. 15:52

A válaszadók 39 százaléka azt szeretné, hogy Magyarországra menedékkérő ne tehesse be a lábát, 5 százalék mindenkit befogadna - derül ki a Tárki kutatásának legújabb adataiból. A válaszadók többsége mérlegelne a kérdésben. A hetente templomba járók és a felsőfokú végzettségűek között alacsony, a Jobbik-szimpatizánsok és a szegények között magas az idegenellenesség.

2015. augusztus 04. 15:52

Az korábbi 2015-ös méréshez képest hét százalékponttal esett vissza a menedékérőket teljesen elutasítók aránya: a korábbi 46 százalék helyett most csak a válaszadók 39 százaléka nem engedne be senkit az országba. Ez egy szinten van a 2014-es adattal. Az „idegenbarátok” aránya azonban a korábbi évekhez képest a felére csökkent: a 2000-es évek óta ez a szám jellemzően 10 százalék volt, most azonban csak 5 százalék fogadna be mindenkit. A többség, 56 százalék mérlegelne a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdésében.

Az arabokat a mérlegelők háromnegyede (76%) most is elutasítaná, a még az igazán ártalmatlan pirézeket sem engedné be a mérlegelők fele (53%). Az idegenellenesség a Tárki szerint azoknál magasabb, „akik számára a menekülők jelenléte a legláthatóbb/terhesebb, illetve akik idegenekkel szembeni előítéletességük kifejezésére a menekülőket alkalmasnak érzik”, így a dél-alföldi régióban élők (53%); a Jobbikkal szimpatizálók (54%); a rossz anyagi helyzetben lévők (43%); illetve a hónapról hónapra élők között (43%).

A kutatóintézet szerint az idegenbarátok aránya az átlagosnál ott magasabb, „ahol kisebb az esélye a menekülőkkel való találkozásnak, illetve akik értékrendje feltehetően nyitottabb az idegenekkel kapcsolatban”. Ezek a csoportok a következők: a nyugat-magyarországiak (18%); a felsőfokú végzettségűek (13%); azok, akik maguk is gondolkodnak migráción (a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalást tervezők aránya a mintában 12–12%); a kivándorolni szándékozóké 17%); a gond nélkül élők (15%); a hetente templomba járók (17%).

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZ/X
2015. augusztus 05. 08:22
Ez az az 5 %, aki masszív SZDSZ szavazó is volt?
catalina9
2015. augusztus 05. 07:59
Strassnoff Ignác [Hozzászóló kiszűrése] 2015. augusztus 4. 20:59 1/ Európának égető szüksége van a bevándorlásra, tekintve, hogy sok évtizede nem reprodukálja önmagát egyetlen nyugati társadalom sem, így pusztán a demográfia a szociális rendszerük összeomlásával fenyeget. " Akkor inkább a reprodukálásra lenne égető szükség!
catalina9
2015. augusztus 05. 07:55
thymian 2015. augusztus 4. 15:56 Na persze, messziről, nem érintettként kurvára könnyű pofázni." ". és mit látok az íróasztalán? Egy meghívót, melyen az áll: Leonard Bernstein és felesége szeretettel meghívja önt az otthonukba, a Fekete Párducok javára tartandó fogadásra. Cím: 895 Park Avenue. Tudni kell ehhez, hogy a Fekete Párducoknál (radikális polgárjogi mozgalom a hatvanas évek második felében - a szerk.) akkoriban nem létezett keményebb szervezet Amerikában, a Park Avenue-nál pedig nem létezett elegánsabb környék New Yorkban. ....És a látvány, ami elém tárult, felejthetetlen volt. Ott vagyok New York legelegánsabb tetőteraszos apartmanjában, az értelmiség krémjével és egy rakás Párduccal, de nemcsak velük, hanem az asszonyaikkal, a párducnőkkel is. ..... A hatvanas-hetvenes években az értelmiségiek imádták a New York-i tetőteraszok magasából elítélni a rendszert, például kikelni a vietnami háború ellen. Jó móka volt, főleg úgy, ha az embert nem fenyegette behívó. Sokkal biztonságosabb volt a New York Timest olvasgatni. Na de érintkezni a plebsszel, jaj, ne már! Az már melós, és ez nem nagyon volt az ínyükre..."
Spamkontroll
2015. augusztus 05. 07:34
Én azt csinálnám az EU helyében is: - a menedék addig tart, ameddig a hazájukban háború dúl... - amikor már nem dúl háború, akkor mindenkinek a vízumát ellenőrzik és akinek nincs munkája/legális jövedelme, nem beszéli a nyelvet,akire panaszkodnak a szomszédok, akinek túl sok szabálysértési ügye van attól megvonják... Engem a frász kiver ennyi illegális bevándorlótól... Amúgy Európának vége... Afrika lakosságának fele 14 éven aluli... 5 év múlva megint lesz egy hatalmas roham... Illetve addig is... Már a tömegüknél fogva végünk van... Ha belegondolunk, akkor a Világ fehér lakosságának száma egyre jobban eltörpül a színesekhez képest..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!