Másfél hónapnyi csapadék hullott a fővárosra

2015. augusztus 18. 08:08

Kedd reggelig országszerte több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek.

2015. augusztus 18. 08:08

Az intenzív esőzések után felgyülemlett jelentős mennyiségű csapadék miatt sok helyen akadtak el tömegközlekedési járművek és személygépkocsik az utakon, volt, akit a tűzoltóknak kellett kimenteniük az autójából – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Hajdu Márton azt mondta: kedd reggelig országszerte több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek. Az OKF szóvivője szerint főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát. Számos megyére keddre is figyelmeztetést adott ki a várható sok eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében. Az ország nagy részén felhőszakadásra is készülni kell. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Nincs áram több városrészben

A vihar és a heves esőzés következtében a fővárosban a késő esti órákban több aluljáróban áll a víz, a pesti oldalon több városrészben áramszünet van – mondta az MTI-nek hétfőn Boross Norbert, az ELMŰ szóvivője. Szokatlan természeti jelenségről van szó - állapította meg a szóvivő a jelentős mennyiségű csapadék kapcsán, utalva arra is, hogy a rendkívül heves eső következtében a város több, mélyebben fekvő pontján bokáig-térdig ér a víz.

A pesti oldalon, elsősorban a főváros történelmi központjában több régi építésű ház pincéjében víz lepte el a kábeleket és a transzformátor-állomásokat, emiatt az életvédelmi berendezések automatikusan kikapcsolták az áramszolgáltatást. A szóvivő szerint tíz-húsz ilyen hibahely van jelenleg (egy transzformátor-állomás akár három-négy házat is ellát).

Boross Norbert elmondta: nem tudni, meddig tart ez az áramszünet, ez attól is függ, hogy meddig esik az eső, s hogy utána a tűzoltóknak mikorra sikerül kiszivattyúzniuk a vizet a pincékből. Ezt követően várni kell a száradásra is, bár – mint a szóvivő hozzátette – a melegnek köszönhetően kedden várhatóan már helyreállhat az áramszolgáltatás. Az MTI információi szerint jelenleg a Nagykörút jelentős részén, a Kálvin téren, de a budai oldalon is több helyen nem működnek a közlekedési lámpák.

Kedden is sok esőre kell készülni

Számos megyére keddre is figyelmeztetést adott ki a várható sok eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében.

Az ország nagy részén felhőszakadásra is készülni kell. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kedden a Dunától keletre lesz záporos, zivataros az idő, arrafelé hullhat rövid idő alatt 20-40 milliméternyi eső. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben néhány helyen ennél is több, akár 40-60 milliméternyi csapadék is lezúdulhat. Az előrejelzés szerint kedden a hőmérséklet délután 20-26, késő este 16-21 Celsius-fok között valószínű.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. augusztus 18. 12:14
Ez nagyon rosz hír. Pont a múlt héten lettünk fedél nélküliek, örültünk is a kánikulának, megússzuk nagyobb csapadék nélkül a tetőcserét és tessék... Ázunk mint a kiöntött ürge...
pollip
2015. augusztus 18. 11:51
Rengeteg a beton, nincs föld, ami beszívja a csapadékot, ezért abba az irányba megy, amerre lejt a beton. Ez mindig így lesz, nincs semmi csodálkozni való.
Palánk
2015. augusztus 18. 10:21
Tiszta sor, Orbán a felelős! Elszigetelődött az időjárás felelőstől is. :-)
RAMBO
2015. augusztus 18. 08:57
Isten haragszik a liberális fertőre, tiszta sor. De hol van ilyenkor Semjén Zsolt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!