Lázár: 2017-ig minden EU-s pályázatot kiírna a kormány

2015. augusztus 13. 16:23

2017-ig kiírná a kormány a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát – jelentette be Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóján. A miniszter megerősítette, hogy lesz külföldi plakátkampány, de nem a kiindulási, hanem a tranzitországokban; emellett pedig megköszönte a civilek – például Lévai Anikó és Sólyom László – segítségét menekültügyben.

2015. augusztus 13. 16:23

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt javasolja a kormánynak, hogy 2017. június 30-ig írják ki a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát.

Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a kormány következő, keddig ülésén tesz erre javaslatot. Emlékeztetett arra, hogy ebben az időszakban 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére. Közölte, idén 133 pályázatot kell kiírnia Magyarországnak.

Magyarországon várhatóan 2018-ban tartanak parlamenti választásokat.

Túl kevés az EU-s támogatás menekültügyre

Magyarország álláspontja szerint „nevetségesen kevés” az Európai Bizottság által az országnak megítélt 64,1 millió euró a bevándorlási helyzet kezelésére – mondta Lázár János. A miniszter arra reagált, hogy az Európai Bizottság 2,4 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá hétfőn a 2014-2020-as időszakra tizenkilenc EU-tagország megsegítésére, ezen belül 64,1 millió eurót Magyarországnak, hogy javítsák a menekültek befogadására szolgáló kapacitásaikat, illetve a határaik biztonságát.

Lázár János szerint méltánytalan és igazságtalan, hogy ebből a keretből Magyarországnak ilyen kis összeg jut, holott az egyik legveszélyeztetettebb ország. Azzal kapcsolatban, hogy a támogatás két fő kedvezményezettje Olaszország és Görögország, 558, illetve 474 millió euróval, a miniszter azt mondta, a régi tagállamok javára „lobbizás történt rossz értelemben”, és ezt Magyarország szóvá teszi Brüsszelben.

Lesz plakátkampány, de csak a tranzitországokban

A kormány jövő héten dönt arról, hogy kampányt indít a migrációs tranzitországokban, például Szerbiában annak érdekében, hogy megtörje a szervezett, Magyarországról Nyugatra vezető embercsempész-útvonalat – jelentette be Lázár. Elmondta: több európai ország is tervez vagy tervezett hasonló kampányt.

Lázár János közölte, az a célja ezzel a kormánynak, hogy világossá tegye, nem érdemes elindulni Magyarország irányába, mert megváltoztak a jogszabályok és épül a határzár. Közölte, a kormány keddi ülésén dönt a kampány elindításáról. A határzár egyébként kettős lesz: gyorstelepítésű drótakadályból és kerítésből fog állni. Lázár szerint a menekülteknek továbbra is lesz lehetősége a hivatalos határátkelőkön átjönni.

A miniszter megköszönte a civileknek, a civil szervezeteknek, hogy segítették az országba belépőket. Kiemelte Sólyom László volt köztársasági elnök és Lévai Anikó támogatását.

Ingyen vizet kellene adni, amíg nem megfelelő a minőség

Lázár János az ivóvízhelyzetről is beszélt. Sok helyen ugyanis nagyon rossz minőségű az ivóvíz, amiért ugyanannyit kell fizetni, mint a jó minőségűért. Lázár szerint folyamatban van ugyan az ivóvíz-korszerűsítési program, de addig is ingyen kellene adni a vizet azokon a helyeken, ahol nem megfelelő a minőség. Kijelentette: külön ki fogják vizsgálni azokat az eseteket, ahol a rossz minőségű vízért rendes árat kellett fizetni.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. augusztus 14. 15:16
Kell a pénz, mi? Még a választások előtt legyen visszafordíthatatlan. Minden eshetőségre.
bora
2015. augusztus 14. 10:24
Mindent elköltünk, mindent felélünk minél előbb. És ezt már nyíltan merik kommunikálni is. Valóban, már bármit mondhatnak, bármit tehetnek. Következménye semmi. Egyszerűen olyan magas lett az emberek ingerküszöbe, hogy ez még csak nem is rezgeti a lécet. Meg ha minden pénzt elköltenek a választások előtt, az generál némi többlet növekedést, lehet építeni pár látványos dolgot, olyan hatást kelt, mintha lenne itt pénz, fejlődés. Aztán meg jön a nihil, a semmi. Ha nem nyernek, jól is jön, mert az újdonsül kormánypárt nem fog tudni felmutanti az első két évében semmit. A gazdasági növekedés is lassulni fog, erre pedig rárepülhet az esetlegesen ellenzéki fidesz. Ha kormányon maradnak, nekik akkor is mindegy, mert az összes pénz náluk van, és még egy keveset ki tudnak csikarni az államból. 2022 után meg már nem kell kormányozniuk sem, mert az unokáik jólétét is biztosították, annyi pénzt húztak le rólunk. Onnantól szenvedjen a kormányzással az, aki akar, a nyugdíjas Orbán és barátai élvezik az életet.
becike4
2015. augusztus 13. 20:29
Stand up comedy.
liberálzöld.
2015. augusztus 13. 19:56
És 2018-ig el is lopná. Komoly feladat. De megoldják. "2017-ig minden EU-s pályázatot kiírna a kormány"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!