Egy CDU-s főtitkár szerint jó ötlet a déli határzár

2015. augusztus 12. 20:28

Michael Kretschmer, a CDU Szászország tartományi szervezetének főtitkára szerint Magyarországnak kötelessége az illegális migráció ellenőrzése, a műszaki határzár pedig jó megoldás, mert azzal olyan területekre lehet terelni a menekülteket, ahol a hatóságok regisztrálni tudják őket. Mint megjegyezte, ezt a regisztrációs kötelességet sok uniós ország megszegi.

2015. augusztus 12. 20:28

Üdvözölte az ideiglenes műszaki határzár kiépítését a magyar-szerb határon, és képmutatónak nevezte az intézkedés miatt Magyarországgal szemben megfogalmazott bírálatokat a német konzervatív CDU Szászország tartományi szervezetének főtitkára szerdán a Spiegel Online című német hírportálnak nyilatkozva. Michael Kretschmer hangsúlyozta, hogy Magyarországnak „kötelessége az illegális migráció ellenőrzése”. A műszaki határzár pedig jó megoldás, mert azzal olyan területekre lehet terelni a menekülteket, ahol a hatóságok regisztrálni tudják őket – tette hozzá.

Más, uniós külső határral rendelkező tagállamok nem teljesítik ezt a kötelességüket, és elsősorban ezért okoz gondot a menekülthullám – vélekedett a CDU szászországi főtitkára. „Sok ország megszegi az uniós szerződéseket, hiszen nem regisztrálja a menekülteket, hanem egyszerűen továbbküldi őket Európába” – mondta a konzervatív politikus. Ugyanakkor Németországnak a határzár helyett inkább a nemzetközi együttműködés biztosíthatja a hatékony határvédelmet – tette hozzá Michael Kretschmer, aki a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjának egyik helyettes vezetője is egyben.

Egyik szászországi párttársa, Christian Hartmann, a CDU tartományi szervezetének vezető belügyi szakpolitikusa sürgeti, hogy amíg a külső uniós határral rendelkező tagországok nem gondoskodnak az illegális határátlépés megakadályozásáról, addig állítsanak fel ellenőrző állomásokat a német határokon. Michael Kretschmer szerint azonban a „sorompók” felállítása csak a legvégső esetben jöhet szóba. Ellenőrző állomásokat a német határon valószínűleg nagyon kevesen akarnak, kerítések és akadályok nélkül az intézkedés „valószínűleg nem is váltaná ki a kívánt hatást” – mondta a CDU szászországi főtitkára.

Szászországban és a szomszédos Bajorországban legutóbb a legfejlettebb iparú államokat összefogó G7 csoport júniusi bajorországi csúcstalálkozója idején állították vissza ideiglenesen a határellenőrzést, és azóta a menekültválsággal összefüggésben mindkét tartományban egyre többen sürgetik, hogy ismét legyen ellenőrzés a határokon. Wolfgang Bosbach, a Bundestag belügyi bizottságának tekintélyes, CDU-s elnöke ezt nem tartja jó megoldásnak. Szerinte a javaslat ugyan érthető, de megvalósítása valószínűleg nem érné el a remélt eredményt, hiszen a határokhoz érkező menekültek már helyben kérhetnek menedékjogot és nem lehet őket minden további nélkül visszafordítani.

Egyelőre tartózkodóan viszonyul az ügyhöz a szövetségi belügyminisztérium is. A kormány az EU egyik legfőbb értékének tartja a személyek szabad mozgását, és a belügyminiszter, Thomas de Maizere megítélése szerint ezt az értéket „jelenleg” nem kell megkérdőjelezni – közölte a tárca szóvivője. Ugyanakkor amennyiben a menekültügyet szabályozó dublini rendszerrel továbbra is gondok adódnak, „meg kell vizsgálni az utazás szabadságának ügyét” – tette hozzá a belügyminisztériumi szóvivő a Spiegel Online összeállítása szerint.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik